Nieuw matras? Zo kies je slim!

Let op hardheid, materiaalkeuze en het slaapklimaat

Waar let je op bij de koop van een nieuw matras? Wie toe is aan een nieuwe, doet er goed aan zich van tevoren te verdiepen en persoonlijke wensen op een rijtje te zetten. Belangrijk zijn de hardheid, materiaalkeuze en het slaapklimaat. En vergeet vooral niet proef te slapen!

Hard of juist wat zachter? Traag- of koudschuim of toch met binnenvering? Vaak zie je bij stellen dat een van de twee concessies doet. Kies in dat geval toch liever voor 2 losse matrassen. Vooral slechtere slapers voelen op een 2-persoonsmatras elke beweging van hun partner. Dat kan net als geluid en licht hinderlijk zijn voor het slaapcomfort.

Wensenlijstje

Zet vooraf jouw persoonlijke wensen op een rij en houd rekening met factoren als gewicht, lengte, fysieke klachten en warmtegevoeligheid. Kies bijvoorbeeld altijd een matras dat 20 centimeter langer is dan je eigen lengte. En ben je zwaarder dan 80 kilo? Dan is een harder matras aan te bevelen.

Hardheid

De hardheid van een matras is een belangrijk element in de keuze. Hoe steviger het matras, hoe meer draagkracht het heeft. Terwijl een te zacht matras ergonomisch minder goed is. Het is belangrijk dat je gewicht goed verdeeld is en geen overdruk creëert. Dat kan er zelfs voor zorgen dat rug-, nek-, schouder- of heuppijn vermindert of zelfs verdwijnt.

Matrastypes

Let bij het kiezen altijd goed op het comfort, kwaliteit, warmte-isolatie en vochtdoorlaatbaarheid. Wanneer deze basiseigenschappen duidelijk zijn, is het makkelijker kiezen welk matras bij je past. Qua materiaal kun je dan weer kiezen uit binnenvering (pocket- en bonellvering), volschuimmatrassen van polyether, traagschuim, koudschuim en latex en als laatste een waterbed. Verdiep je vooral in de plus- en minpunten en leg je wensenlijstje ernaast.

Ventileren

Houd bij je matraskeuze rekening met ventilatie. Gemiddeld verliezen we per nacht tussen de 300 en 500 milliliter vocht. Een deel daarvan verdampt en een deel trekt in het matras. Wanneer een matras niet goed ventileert kan dat leiden tot bacterie- en schimmelvorming.

Voor elk wat wils

Koudschuim ventileert goed en is veerkrachtig. Traagschuim maakt een soort mal van je lichaamsvorm, wat ergonomisch weer goed is. Pocketvering matrassen blijven koel en latex is het warmst. Zo is er voor ieder wat wils. Maar welk type je ook kiest, zorg er altijd voor dat je matras voldoende opwaartse druk geeft.

Proefslapen

Ga liefst proefslapen. Zo weet je na een aantal weken zeker of je een juiste keuze hebt gemaakt. Het juist matras kan zoveel meer bieden dan je denkt. Met een goede nachtrust begint je dag stukken beter.

Goed om te weten

  • Kies voor een minimale matrasdikte van 25 cm. Dit zorgt voor meer comfort en een langere levensduur.
  • Zorg voor een goed slaapklimaat. Te warm zorgt voor onrust en te koud voor meer spierspanning.
  • Het textiel dat om het matras zit moet minimaal op 60 C˚ wasbaar zijn.
  • Na ongeveer 8 tot 10 jaar is een matras aan vervanging toe.

Lees ook hoe je het juiste hoofdkussen kiest.

 
  • Met medewerking van Chris Nederhorst van Matras.info