Af en toe ongezond eten?

Volg de 80-20-regel

Een zak patat, een diepvriespizza of een lekker romig ijsje zijn ongezond. Strikt genomen tenminste. Toch is zo’n guilty pleasure op zijn tijd helemaal niet erg. Sterker nog, soms kan ongezond eten je juist helpen om verder gezond te eten.

Je hele lijf profiteert ervan als je gezond eet. Het is goed voor je gewicht, je hart, je bloedvaten en je huid. Een gezonde voeding bestaat uit volop groente en fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, vis en noten. Maar betekent dat nou dat je voor 100 procent gezond moet eten? Dat lukt bijna niemand! Vroeg of laat is er toch dat stukje chocolade, die stroopwafel, dat glas frisdrank of dat schaaltje chips waar je geen nee tegen kunt zeggen. En er is een groot gevaar aan strenge regels: doorslaan naar helemaal ongezond eten als je je er een keer niet aan kunt houden.

De 80-20 regel

Je kunt beter niet zulke strenge regels hanteren en met regelmaat jezelf toestaan iets te nemen wat minder ongezond is. Het grote voordeel is dat je daardoor de basis – gezond eten volgens de Schijf van Vijf – veel gemakkelijker aanhoudt en je voeding dus gemiddeld genomen wel gezond is. Het gaat immers om het grote geheel. Hanteer daarbij de 80-20 regel. Dit wil zeggen dat je ervoor zorgt dat 80 procent van wat je eet gezonde producten zijn. De overige 20 procent bestaat uit minder of ongezond eten. Dat kan een stukje gebak zijn, een glas wijn, een snackbarmaaltijd of een uitgebreide borrel. Zo wordt het een stuk gemakkelijker om voor de rest gezonder te eten. Geniet ook bewust van jouw guilty pleasure. Juist door het weloverwogen genieten, heb je niet zo’n behoefte aan nog meer ongezond eten. En jezelf af en toe lekker verwennen maakt het ook een stuk leuker. Genieten van die chocolade of dat glas wijn voelt immers veel beter dan je er schuldig over voelen. Lees ook: Hoe vaak mag je ongezonde snacks eten?

Geef er een gezonde draai aan

Naast de 80-20 regel kun ook een andere strategie toepassen: geef jouw guilty pleasure een gezonde twist. Pizza, pannenkoek, pitabroodjes of patat maak je met wat eenvoudige aanpassingen iets gezonder maar toch nét zo lekker.

Ga je voor een kant-en-klaar maaltijd? Ook dan kun je gezond kiezen. Kies een maaltijd waarin minimaal 150 gram groente per persoon zit. Zo niet, eet er dan wat rauwkost bij zoals snoeptomaatjes of komkommerplakjes. En skip de caloriebommen: een pizza van 1200 kcal, een lasagne van 1000 kcal per portie. Ze bestaan! Maar nodig heb je ze meestal niet. Ga liever voor een maaltijd van 600–750 kcal voor een avondmaaltijd en 400-500 kcal voor een lunch. Of deel zo’n caloriebom met z’n tweetjes en serveer er een salade bij. Let ook op zout. Veel kant-en-klaarmaaltijden bevatten veel zout. Kijk op de verpakking: zit het zoutgehalte boven de 3 gram of het natriumgehalte boven de 1200 mg? Neem dan liever iets anders.

Af en toe zondigen: zo doen zij dat

Petra (55 jaar)

‘Ik volg een koolhydraatarm dieet om af te vallen. Daarin past geen brood. Dat gaat heel lang goed, maar als ik vers brood koop voor de kinderen dan kan ik dat soms niet laten liggen. Zeker als dat van dat heerlijke grofvolkoren brood is…. En daar geniet ik er ook echt van, daarna ga ik weer over tot de orde van de dag’.

Annemieke (40 jaar)

‘Voor mij begint het weekend op vrijdagavond met chocolade op de bank voor de tv. Dat hoort echt bij mijn weekendgevoel. Maar eerlijk gezegd ga ik ook wel eens door de week voor de bijl, vooral als ik te weinig eet bij de maaltijden. Dan krijg ik trek tussendoor en ga ik snoepen. Ik denk dan altijd maar, morgen weer een dag.’

Rutger (27 jaar)

‘Soms drink ik op een avond wel een halve tot een hele fles cola. Als kind kreeg ik dat bijna nooit, omdat er zoveel suiker in zit. Het voelt echt als een guilty pleasure vanwege al die suiker. Ik hoor mijn moeder in gedachten mopperen… Gelukkig kan ik het hebben, want ik sport heel veel. Ik koop het zelden maar als ik het doe, geniet ik er ook echt van.’