BUUV: een marktplaats voor buren

Van tuinklus tot samen naar de film

In steeds meer gemeenten vind je platforms voor buren. Een daarvan is BUUV, een soort ‘buurtmarktplaats’ voor en door bewoners. Hier kunnen buren elkaar vinden en iets voor elkaar doen, zonder dat daar wat tegenover staat.

“BUUV is een manier om als buren weer wat meer voor elkaar te kunnen betekenen. Iedereen kan meedoen, of je nou 18 bent of 68.” Aan het woord is Carla Klippel, sociaal makelaar bij BUUV Haarlem. Samen met een aantal andere collega’s zorgt zij er in haar woonplaats voor dat bewoners elkaar via het platform BUUV op een toegankelijke manier kunnen vinden. “Het idee achter BUUV is dat bewoners die een dienst willen verlenen en mensen die juist een vraag hebben zich inschrijven en een bericht plaatsen op www.buuv.nu. Dat kan van alles zijn. Denk aan het snoeien van rozen, computerhulp, of helpen met het aanleren van een nieuwe taal.” Maar niet alleen diensten, ook een hobby delen is mogelijk. Carla: “Laatst zocht iemand bijvoorbeeld een maatje om samen vliegtuigen mee te spotten. En een andere bewoner wilde af en toe samen een stukje fietsen.”

Vrienden geworden

Een gewaardeerde BUUV-er is bijvoorbeeld de 53-jarige Marco. Begin dit jaar verloor hij zijn vader op 84-jarige leeftijd. Een verdrietige tijd. En precies de reden waarom hij zich bij BUUV aanmeldde. “De hele dag thuiszitten en nadenken maken het niet beter. Je moet echt iets gaan doen. Via BUUV kwam ik in aanraking met een echtpaar dat 2 keer per week vervoer nodig heeft naar de fysiotherapeut. Bij de eerste kennismaking kwamen we erachter dat die mevrouw naar dezelfde groep gaat waar ook mijn vader altijd heen ging. Ze bleken dikke vrienden te zijn. Inmiddels zijn we zelf de beste vrienden geworden en uit respect voor mijn vader en in zijn nagedachtenis rijd ik ze graag rond.”

Goede aanvulling in de wijk

BUUV ontstond 8 jaar geleden, toen een groepje bewoners uit de wijk De Vijfhoek in
Haarlem naar een manier zocht om buren met elkaar in contact te brengen. Mensen zouden weer meer naar elkaar moeten omkijken. Het sloeg aan en inmiddels bestaat BUUV in Haarlem alweer 8 jaar, met 4 sociaal makelaars die zijn gedetacheerd vanuit een aantal welzijnsinstellingen. En het aantal plaatsen met een BUUV-platform breidt  zich langzaamaan uit.

Een fijne bijkomstigheid is dat BUUV een goede aanvulling kan zijn voor gemeenten. Carla: “We hebben soms ook een signaleerfunctie. Vaak horen wij het via een BUUV als het niet zo goed gaat met iemand. Dan gaan langs om te praten als diegene daar behoefte aan heeft. Daar waar het voor sociale wijkteams soms lastig of te kwetsbaar kan zijn om iemand actief te benaderen, hebben wij al een voorzichtig eerste contact gehad.”

Naar elkaar omkijken

Buren die elkaar vinden en helpen. Of een passie kunnen delen. Het klinkt mooi, maar wordt er niet ook soms misbruik van gemaakt? En zijn verwachtingen over en weer altijd wel hetzelfde? Carla: “Misbruik of conflicten kunnen natuurlijk altijd voorkomen. Daarom kan een BUUV altijd bij ons aankloppen voor hulp. Maar meestal komen mensen er zelf wel uit. De ervaring leert dat er mensen zijn die na een eerste match naar elkaar blijven omkijken. En dat is precies wat BUUV voor ogen heeft.”

Andere buurtsites

Je vindt in ons land steeds meer online initiatieven voor buren zoals BUUV. Een paar andere: