Goed voor je hart

Houd je hart gezond

Je kunt veel zelf doen voor een gezond hart. Met gezonde voeding, een stress- en rookvrij leven, een gezond gewicht en voldoende beweging kom je een heel eind. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? We hebben handige tips, zelftests en producten voor je klaargezet. Of ga aan de slag met onze gratis app en kom in beweging. Succes! 

Suggesties voor jou

(Nog) geen suggesties beschikbaar

We hebben nog geen gegevens over jou, jouw doelen en jouw gezondheid. Doe mee, zodat we de onderwerpen en categorieën kunnen laten zien die bij je passen.

Deelname is gratis en voor iedereen!

background

Wat doe jij voor een gezond hart?

Je hart is je belangrijkste orgaan. Hoe gezond jouw hart is hangt van verschillende factoren af. Belangrijk zijn onder andere je bloeddruk, cholesterol, buikomvang en BMI. Als je weet hoe je ervoor staat, kun je op tijd bijsturen. Zo verklein je de kans om ziek te worden.

Wat zijn de oorzaken van hart- en vaatziekten?

Verdiep je dus eens in de risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Wist je dat je meer risico loopt als je een hoge bloeddruk hebt, als je te zwaar bent, als je rookt of als hartaandoeningen in de familie voorkomen? Ook stress verhoogt de kans op hartproblemen: bij een stressvolle gebeurtenis heeft je hartspier extra zuurstof nodig en vormen bloedstolsels zich sneller. Hierdoor heb je een grotere kans op pijn op de borst of een hartinfarct. Wil je weten hoe jij ervoor staat, dan kun je de persoonlijke gezondheidscheck doen. Daarmee breng je je gezondheidsrisico's in kaart.

Wat zijn tips voor een gezond hart? 

Gelukkig kun je veel zelf doen voor een gezond hart. Kom in beweging, eet gezond, vermijd stress en rook niet. Met voeding kun je je cholesterol verlagen. Bijvoobeeld met gezonde onverzadigde vetten. Deze gezonde vetten vind je niet alleen in olie maar ook in noten, zaden, avocado’s, (dieet)halvarine en margarine en in vette vis. Ook volkorengranen en met name haver zijn gunstig voor je cholesterol. Neem daarom regelmatig havermout als pap, in de muesli of in een drinkontbijt. 

Soms kun je wel wat hulp gebruiken om gezonde keuzes te maken. Wil je ook je leefstijl aanpassen door vaker te bewegen? De SamenGezond-app helpt je hierbij.