Veilig bewegen in de zon?

Zorg voor goede zonbescherming

Op een mooie zonnige dag trekken veel mensen er graag op uit. Lekker genieten in de zon, de wind voelen tijdens het fietsen of verkoeling zoeken bij het water. Heerlijk onbezorgd bewegen in de zon, toch? Niet helemaal, want verbranding door de zon komt helaas nog te vaak voor. En dat is niet goed voor je. Zorg ervoor dat je veilig er op uit gaat in de zon. Bekijk welke zonnebrand bij jou past en welke maatregelen je nog meer kunt treffen.

 Het belang van zonbescherming

Zon met mate, maar geniet volop

De uv-stralen van de zon, en ook van de zonnebank, zorgen bij een overmatige blootstelling voor een reactie van je huid. Van een rode huid met een lichte zwelling tot aan een pijnlijke huid met blaren. Een keer verbranden kan iedereen overkomen. Gebeurt dit te vaak, en helemaal vanaf jonge leeftijd, dan vergroot dit op latere leeftijd de kans op huidkanker. Misschien zie je het verbranden nu nog niet als een groot probleem, in de toekomst kan dit dus zeker wel voor problemen zorgen. Niet voor niets is huidkanker de meest voorkomende kanker in Nederland.

Loop gesmeerd in de zon

Als je de kans op huidkanker wil verkleinen is de oplossing heel simpel: smeren, smeren en nog eens smeren met zonnebrandcrème. Tegenwoordig is zonnebrand bij elke drogist of supermarkt verkrijgbaar. Keuze genoeg. Maar welke zonnebrand past bij jou? Het gebruik van de juiste zonnebrandcrème zorgt ervoor dat jij nóg beter bent beschermd.   

Op elke zonnebrandcrème staat de factor aangegeven, bijvoorbeeld factor 30 of factor 50. Hierbij wordt ook vaak de afkorting SPF gebruikt. SPF staat voor Sun Protection Factor. De factor staat gelijk aan de hoeveelheid bescherming tegen de uv-stralen van de zon. In principe geldt: hoe hoger de factor, hoe meer bescherming. Maar de hoogte van de factor is ook afhankelijk van je huidtype.​

  • Heb je een lichte huid, verbrand je snel en word je niet bruin?
    Kies dan een zonnebrand met factor 30 of hoger.
  • Heb je een lichte huid, verbrand je snel en word je langzaam bruin?
    Kies dan een zonnebrand met factor 20.
  • Heb je een licht getinte huid, verbrand je niet snel en word je makkelijk bruin?
    Kies dan een zonnebrand met factor 15.
  • Heb je een getinte huid, verbrand je bijna nooit en word je bruin?
    Kies dan een zonnebrand met factor 5 - 10.

Gebruik bij kinderen altijd een zonnebrandcreme met factor 30 of 50+ en bij baby’s factor 50+, ongeacht huidtype.

💡 Tip: bouw de hoeveelheid zon rustig op. Hiermee voorkom je ook verbranding. Ga tussen 12:00 en 15:00 niet in de zon zitten.

💡 Tip: smeer je regelmatig in met zonnebrand. Het advies is om dit om de 2 uur te doen.

💡 Tip: ben je toch verbrand? Gebruik dan altijd aftersun of een vette crème, zodat het vochtgehalte van je huid weer op peil komt. En vermijd ook voorlopig even de zon.

Goed beschermd bewegen

Wil jij graag blijven wandelen, fietsen of hardlopen in de warmte?

Dat kan en het is ook gezond voor je om te blijven bewegen. Ook met warm weer kun je je wandelschoenen aantrekken of op de fiets springen. Tref daarbij wel de juiste maatregelen. Besluit bijvoorbeeld niet op een warme dag voor het eerst een lange tocht te maken. Je lichaam moet echt wennen aan inspanning in de hitte. Bouw het dus rustig op. Zo voorkom je ook de kans op een zonnesteek. 

  • Smeer je goed en regelmatig in met zonnebrandcrème. Ga je een watersport doen, kies dan voor waterproof zonnebrandcrème.
  • Ga bewegen op de koele momenten van de dag: vroeg in de ochtend of als de zon onder gaat. Wil je toch liever overdag bewegen? Probeer de zon tussen 12:00 en 15:00 zoveel mogelijk te vermijden en zoek de schaduw op.
  • Pas je tempo en afstand aan. Met de app van SamenGezond hou je heel eenvoudig je afgelegde afstand en stappen bij. Zo weet je de volgende keer precies of je je afstand moet aanpassen of niet. 
  • Voorkom dat je oververhit raakt. Besprenkel jezelf onderweg met water of leg een koude doek in je nek. 
  • Draag een zonnebril en pet
  • Draag lichte, ademende en loszittende kleding. 
  • Drink voldoende water. Wacht niet met drinken totdat je dorst hebt.
  • Blijf genoeg eten
  • Neem voldoende rustpauzes
  • Houd de weersvoorspellingen in de gaten op bijvoorbeeld naderend onweer, zodat je op tijd weer thuis bent.

Blijf vooral goed luisteren naar je lichaam. Elk lichaam werkt en reageert anders op de warmte. Merk je dat het je lichaam teveel wordt? Stop dan met de activiteit en neem rust. Zo kun je toch in beweging blijven en genieten van het mooie weer!

 

Bron: KWF