De slow movement
Pleidooi voor langzamer leven
Niet voor niets is de slow movement populair aan het worden. Denk aan Slow food, Slow reizen, Slow reading, Slow work… Als we een stapje terug doen, wordt ons leven leuker en beleven we alles intenser. Uit die vijfde versnelling dus!
“Een tegengestelde beweging zorgt voor balans”, zo stelt yogadocent en natuurgeneeskundig therapeut Kyra de Vreeze. “Bij versnelling van onze maatschappij is dat uiteraard vertraging.” Kyra schreef het boek Simply Daytox over versimpelen. Volgens haar is versnelling de kern van onze moderne samenleving geworden. Deze versnelling begon tijdens de industrialisatie van de negentiende eeuw. Het inzetten van machines zou onze werktijd verkorten en ons werk versimpelen. De vrijgekomen tijd die beschikbaar kwam, zouden we gebruiken om kalm en op ons gemak te leven. Gek genoeg zijn we die beschikbare tijd niet gaan vullen met gemak, maar met de stress van MEER.
Opkomst van de slow movement
Als tegenhanger binnen de voedselbranche ontstond Slow Food, een beweging opgericht door de Italiaan Carlo Petrini in 1989. De movement verzette zich tegen de industriële productie van voedsel en pleitte voor pure voeding, behoud van de traditionele culturele keukens, lokale ingrediënten en koken met seizoensproducten. Deze Slow Food Movement was de voorloper van Slow Living. Met aandachtsgebieden zoals Slow travel, Slow work en Slow sex. Kortom: meer tijd nemen en meer toewijding.
Zelf aan de slag met slow living
Slow food
Maak van de maaltijd geen tussendoortje maar een serieus eetmoment. Proef elke hap heel bewust: wat zit er in mijn mond? Leg af en toe mes en vork even neer. De voordelen: je proeft beter wat je eet en geniet meer van de maaltijd. Bovendien komt het gevoel dat je vol zit al tijdens het eten – en niet erna, als je eigenlijk al te veel hebt gehad. Dat is nog goed voor de lijn ook.
Slow reading
Steeds meer schrijvers en academici pleiten voor Slow reading: met aandacht een boek lezen. The Wall Street Journal schreef al in 2014 dat dit positieve effecten heeft op onze hersenen en stress wegneemt. Er ontstaan wereldwijd dan ook steeds meer boekenclubs die samenkomen om een uur per week ongestoord samen te kunnen lezen. Neem vaker de tijd om 30 minuten onafgebroken en zonder afleidingen te lezen in je boek of e-book.
Slow sex
Denk even niet aan je werk of andere dingen die nog moeten worden gedaan. Breng de kinderen naar opa en oma en doe je mobiele telefoon uit. Steek een kaarsje aan en zorg voor een aangename kamertemperatuur. Neem de tijd om elkaar urenlang uitgebreid te strelen, te knuffelen en te zoenen. Richt je aandacht op wat er in je lichaam gebeurt. Voordeel: door mindful vrijen vind je de intimiteit en passie uit het begin van je relatie weer terug. Je ontdekt elkaars lichaam opnieuw.
Slow work
Probeer op je werk minder te multitasken en doe maar één ding tegelijk, met je volle aandacht. Wanneer dat ene ding afgerond is begin je pas aan de volgende. Zet niet te veel op de dagelijkse to-do lijst. Doe de belangrijkste taken eerst. Kleinere, routinematige zaken bewaar je voor later op de dag. En bedenk dat het vaak niet erg is als iets niet afkomt. Morgen is er weer een dag.
Slow excercise
De afgelopen jaren zijn HIIT-workouts populair (high-intensity interval training). Fitnessexperts voorspellen een tegenbeweging: de slow exercise movement waar LISS een voorbeeld van is (low-intensity steady state). Met cardio en oefeningen zo’n 30 tot 60 minuten aanhouden op een zelfde tempo. En met je aandacht helemaal bij je lichaam en de spieren die je traint. Voorbeelden van slow exercise zijn Reformer Pilates, Barre Body en hardlopen.
Hoeveel stress ervaar jij? Doe de test!
Een stressreactie van het lichaam op zich is heel gezond, maar wanneer je langdurig stress ervaart kan het misgaan. Je lichaam krijgt dan geen tijd om te herstellen, waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan. Ontdek of jouw stressniveau nog gezond is. Doe de stresstest