Gezonde voeding

Waarom is het zo belangrijk?


Gepubliceerd op 19-08-2021 | Bewerkt op 19-08-2021

Je kent het wel, je krijgt ineens trek, een ‘suikerdipje’ dus snel maar even een energiereep erin. We krijgen dagelijks heel wat voedsel binnen, vaak meer dan ons lichaam nodig heeft. Ook is het niet altijd gezonde voeding. Door bewuster te kiezen voor wat je wel en niet eet kan je je gezondheid zelfs verbeteren.

Wat is gezonde voeding

Een gezond voedingspatroon bestaat uit het eten van voldoende groente, fruit, peulvruchten, noten, vis en volkorenproducten met zoveel mogelijk onverzadigde vetten. Maar dat is niet het enige; zout, suiker en vlees zouden we juist minder moeten eten. In een notendop bestaat een gezond eetpatroon uit 6 ingrediënten. Hiermee geef je je lichaam de energie en voedingsstoffen die het nodig heeft.

Toch is het vaak lastig om dagelijks de producten te eten die we nodig hebben. Veel voeding eten we nog op onze emotie, om snel het hongergevoel te onderdrukken of omdat we het gewoonweg zo gewend zijn. Het vraagt inzet om je voedingspatroon te wijzigen, maar ook om het eten van gezonde voeding vol te houden.

Gezonde voeding en gezondheid

Waarom is gezonde voeding belangrijk? Door gezond te eten vergroot je de kans om gezond oud te worden. Je voelt je fitter én verliest misschien wel wat kilo’s. Maar het heeft nog meer gezondheidsvoordelen. Ook je organen zoals je hart, lever en nieren hebben dagelijks de juiste voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Ze hebben baat bij veel groente, fruit en volkorenproducten. Om je hart en bloedvaten gezond te houden is een menu dat minder zout en weinig verzadigde vetten bevat aan te raden. Maar ook een gezonde huid en haar behoren tot de voordelen van gezonde voeding. De proteïnes en ijzers die je haalt uit bijvoorbeeld groene groenten, volkorenbrood, zalm en peulvruchten, zorgen voor dikker haar en een stralende huid.

De gevolgen van het overmatig consumeren van slechte voeding zijn helaas ook in Nederland zichtbaar. We worden steeds dikker en welvaartszieken komen steeds vaker voor. Door ongezond eten daalt ons energieniveau, hebben we een lagere weerstand en zijn daardoor vatbaarder voor ziektes. We worden ons gelukkig wel steeds bewuster van de positieve invloed van voedingsmiddelen op onze gezondheid. Dat het ook een rol speelt in de preventie van bepaalde ziekten, zoals diabetes, hart en vaatziekten en kanker. Niet voor niets dat er steeds meer aandacht komt voor leefstijlinterventies en gezond leven.

Voeden of vullen?

Wat je dagelijk eet is misschien niet altijd goede voeding. We moeten elke dag ook heel wat voedselverleidingen weerstaan. Vaak hebben we juist zin in de verkeerde ongezonde producten en eten hier dan ook nog te veel van per dag. Als je trek krijgt in eten ervaar je dit vaak als honger. Het is belangrijk om deze prikkel zo goed mogelijk te begrijpen en dan de juiste voedingskeuzes te maken. Door naar ongezonde producten te grijpen denk je misschien je honger te stillen, maar dit is vaak van korte duur. Snacks, snoep en chips verzadigen niet, ze zorgen juist dat je er meer van gaat eten. Suiker bevat bovendien veel zogenoemde ‘lege’ calorieën. Ze vullen je lichaam tijdelijk, maar bieden geen voedingswaarde waardoor je weer snel honger krijgt. Veel producten die we eten bevatten ongemerkt te veel suiker. Het eten van te veel suikers maakt ook dat we steeds weer opnieuw behoefte hebben aan suiker.

Het is dus belangrijk om je lichaam van gezonde voedingsstoffen te voorzien, zodat je minder honger hebt en eet wat je nodig hebt. Je kunt je hongergevoel onderdrukken door meer vezelrijke producten te eten. Deze zorgen voor een langer verzadigd gevoel en zijn ook nog eens goed voor je darmwerking. Eet meer groente, fruit en water, en minder suikers en e-nummers. Eet zoveel mogelijk onbewerkte producten en varieer.