Gezonde traktaties met Sinterklaas?

Tips voor een gezondere pakjesavond

Zie ginds komt de stoomboot met Sinterklaas en al zijn lekkernijen weer aan. Een handje pepernoten hier en een schuimpje daar. Al die kleine beetjes stapelen zich snel op. Als je gezond probeert te eten en ook wil zorgen dat jij en je gezin niet te veel snoepen kan Sinterklaas een moeilijke periode zijn. En je kent het wel. Die grote zak pepernoten is zomaar op. Je bent niet de enige. Met een paar aanpassingen en trucs kun je het heerlijk avondje een stuk gezonder maken!

Kleine beetjes bevatten veel calorieën

Pepernoten, een stukje chocoladeletter of een taai taai. Ze klinken als kleine hapjes. Maar deze kleine hapjes zitten vol suiker en vet. Dit zorgt ervoor dat ze veel calorieën bevatten. En daarnaast bevatten ze nauwelijks andere voedingstoffen als eiwitten en vitamines. Een handje pepernoten (17 gram) bevat al 75 calorieën. Een stuk chocoladeletter bevat 137 calorieën. Als je op je gewicht let kunnen een paar handjes pepernoten of een stukje chocoladeletter dit aardig tegenwerken. Kinderen kunnen door teveel calorieën eten ook snel aankomen in lichaamsgewicht. Dit kan risico’s meebrengen voor de gezondheid. Tip: Probeer niet teveel te snoepen op de dagen voor pakjesavond. Als je wel iets snoept neem dan een kleine portie. Denk hierbij aan een handje pepernoten of een brok speculaas ten grootte van een bankpas. Dit geldt ook voor kinderen. Op pakjesavond kun je dan wat extra snoepen. Zo blijft het ook speciaal!

Laat het nog even liggen

De winkels puilen tegenwoordig ver voor 5 december al uit met sinterklaassnoepgoed. De zakken pepernoten en chocoladeletters worden steeds groter. Je gaat gegarandeerd meer eten als je deze grote verpakkingen vroeg in huis haalt. Door het niet in huis te hebben ga je er ook niet van eten. Wacht tot een week voor 5 december met het kopen van snoepgoed. Koop dan de kleinere verpakkingen. En berg het op uit het zicht, zodat je niet onnodig in de verleiding komt. Als je kinderen hun schoen zetten hoort iets lekkers er wel bij. Je kan er voor kiezen om je kinderen 1 keer per week hun schoen te laten zetten om ze minder te laten snoepen. Als er vaker een schoen wordt gezet is een klein cadeau in plaats van snoep ook een optie zoals bijvoorbeeld een boekje of klein puzzeltje.

Tips voor een gezondere pakjesavond

5 december is voor velen een traditie om te vieren met het gezin. Hier hoort natuurlijk een tafel vol met lekkere dingen bij.

  • Zet kleine bakjes met pepernoten en ander snoepgoed op tafel. Leg de zak uit het zicht.
  • Een chocoladeletter kun je in stukjes breken zodat deze gedeeld kan worden. Ook kan je kleine chocoladeletters kopen.
  • Probeer eens het snoepgoed af te wisselen met fruit en snackgroente. (Pitloze) Druiven of geroosterde snacktomaatjes op een stokje zijn lekker en ook nog eens gezond. Kijk hier voor meer tips en ideeën om gezond te snacken
  • Probeer deze gezondere hartige en zoete snacks voor de afwisseling.

'Gezonde’ pepernoten

Er zijn veel recepten te vinden voor ‘gezonde’ pepernoten. De ingrediënten in deze recepten bevatten nog steeds veel vet en suiker. Daarom is het aan te raden om deze nog steeds met mate te eten. Wil je zelf pepernoten maken? Check dan dit pepernoten recept van het Voedingscentrum. 

Nog enkele tips

  • Koop gewone pepernoten in plaats van chocoladepepernoten. Chocoladepepernoten bevatten meer calorieën dan normale pepernoten.
  • Zet voordat het feest losbarst een gezonde en vullende maaltijd op tafel. Hier een aantal recepten die je kan proberen. 
  • Koop niet meerdere snoepsoorten maar 2 tot 3 snoepsoorten die jij en je kinderen echt lekker vinden.

Onthoud dat het een speciale dag is

De periode van het sinterklaasfeest is een feestelijk gebeuren. Hier hoort natuurlijk ook iets te snoepen bij. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kinderen. Gebruik deze feestelijke tijd niet als een excuus om jezelf misselijk te eten. Door bewust om te gaan met wat je eet kun je zonder schuldgevoelens genieten van het heerlijk avondje. Jong geleerd is oud gedaan!

 
  • Voedingscentrum
  • I’m a foodie