Gezonde foodtrends voor 2019

Welke trends in voeding ga jij volgen?

Foodswaps zijn in, we doen vlees, alcohol en verspilling in de ban en zijn lief voor onze darmen. Dit kun je verwachten in 2019 op het gebied van gezond eten.

Foodtrend 1: Plantaardig en vegan

Minder dierlijke producten eten, of zelfs helemaal plantaardig eten, dat heeft de laatste jaren echt een opmars gemaakt. En die foodtrend houdt in 2019 nog stevig stand. Dat zie je in de supermarkt: er komen meer plantaardige vleesvervangers en ‘vegan’ producten. Ook komen er in 2019 meer recepten en producten met paddenstoelen, omdat die door hun smaak en ‘bite’ vlees heel goed kunnen vervangen. En is plantaardig eten nu gezond? Als je echt helemaal vegan gaat eten, zijn er wel wat aandachtspunten om het verantwoord te doen. Maar het is voor iedereen goed om de basis van je voeding te laten bestaan uit plantaardige producten: groenten, fruit, noten, volkoren granen, paddenstoelen en peulvruchten. Dat zegt de Gezondheidsraad ook.
 

Foodtrend 2: Foodswaps

Foodswaps zijn producten waarbij een minder gezonde component (zoals deeg of pasta) wordt vervangen door iets met meer vezels, minder koolhydraten en minder calorieën. Meestal zijn dat groenten. Voorbeelden zijn bloemkoolpizza’s, bietenwraps en de courgette-spaghetti. Het mooie is dat juist de vaak ongezonde fastfoodproducten op deze manier ‘gehackt’ worden. En dat scheelt echt! Het einde van deze trend in voeding is nog niet in zicht. Een bijkomend voordeel is dat foodswaps vaak veel meer vitaminen en mineralen bevatten dan het oorspronkelijke product. Tenminste, als het product echt een aanzienlijke hoeveelheid groente bevat. Kijk goed op het etiket. 


Foodtrend 3: Pittig non-alcoholisch

Een 0.0 biertje kun je tegenwoordig in elke kroeg bestellen. Daarmee is echt de trend in gezet naar meer aandacht voor non-alcoholische dranken. En dat is mooi voor iedereen die in 2019 minder alcohol wil drinken maar niet altijd met een glas water of cola wil zitten. Er komen meer soorten wijn zonder alcohol en virgin cocktails worden echt hip. Ook zie je steeds meer andere wat ‘pittigere’ non-alcoholische dranken zoals gemberbier en vlierbloesemwijn. Doe er je voordeel mee, want het advies van de Gezondheidsraad is om liever geen alcohol te drinken en - als je het doet - maximaal 1 glas per dag.


Foodtrend 4: No waste

Eten weggooien is pure verspilling, niet goed voor het milieu en ook nog eens slecht voor je portemonnee. We gooien per jaar zo’n 40 kilo voedsel per persoon weg! Langzaam ontstaan er initiatieven om dit tegen te gaan. Slimme verpakkingen, zodat producten langer houdbaar zijn. Een trend in voeding is: meer recepten voor het koken met restjes. Er zijn zelfs ‘restjes’ restaurants in opkomst, waar men kookt met wat een supermarkt in de buurt over heeft. Ook doen steeds meer supermarkten mee met het ‘weggooien-is-zonde’ principe. Ze geven korting voor producten die bijna over de datum zijn.


Foodtrend 5: Darm-microbioom dieet

Probiotica in kleine flesjes of toegevoegd aan producten kennen we al jaren. Wat steeds duidelijker wordt is dat bacteriën in je darmen - je darmmicrobioom -  een cruciale rol spelen in onze gezondheid. Je darmmicrobioom bepaalt voor een groot deel hoe jij je voelt, of je ziek wordt en zelfs of je overgewicht krijgt. Kun je daar invloed op uit oefenen? Ja, door de dingen die je eet. In 2019 gaan we meer horen over de beste voeding voor je darmmicrobioom, want er wordt veel onderzoek naar gedaan. Een tipje van de sluier? Gefermenteerde producten (yoghurt, zuurkool, kimchi), bepaalde vezels in je voeding én nog meer aandacht voor probiotica.
 

Wat is jouw ideale gewicht?

Misschien wil je afvallen, of vind je je gewicht wel prima zo. Maar is jouw gewicht ook een ideaal (lees: gezond) gewicht? Dat hangt af van hoeveel je weegt in verhouding tot je lengte. Wat is jouw ideale gewicht?  Ontdek het hier

Bronnen
Mariellebodewijk.n
www.darmgezond.nl 
www.voedingscentrum.nl 
www.gezondheidsraad.nl (pdf)  
No waste