Gezond ouder worden

Jong blijven en oud worden

De ouderdom komt met gebreken... Maar veel van die gebreken kunnen we voorkomen, want gezond ouder worden is een kwestie van voorbereiding. Blijf actief, pak je rust en investeer in vaardigheden of sociale contacten. Hoe je dit doet? Lees onze tips.

Aanbevolen voor jou

Ontdek je persoonlijke tips

Meld je aan bij SamenGezond of log in. Dan zie je direct welke onderwerpen en tips bij jou passen! 

Deelname is gratis en voor iedereen

Meld je aan
background

Gezond ouder worden 

Iedereen wil op een gezonde manier oud worden, maar hoe kun je dit het beste doen? Gezond ouder worden heb je zelf in de hand. Het is een kwestie van goed voorbereiden. Zorg dat je actief blijft, pak ook zeker je rust en investeer in vaardigheden of sociale contacten.

Gezond eten na je 50ste: let op voldoende voedingsstoffen en blijf bewegen

Na je vijftigste wordt geadviseerd minder te gaan eten. Als je ouder wordt nemen je spieren af in omvang. En spieren verbruiken meer energie dan vetweefsel. Omdat je spiermassa afneemt, verbruikt je lichaam dus ook minder energie.  

Ook kan ouder worden betekenen dat je minder beweegt en dan verbrand je ook minder energie. Je calorie-inname zal je hierop dan ook moeten aanpassen. Geadviseerd wordt om 100-200 kcal minder te eten per dag. Let er wel op dat je voldoende voedingstoffen binnen krijgt, zoals calcium (ofwel kalk, een belangrijke bouwstof voor je botten) en andere vitaminen en mineralen

Hoe hou ik mijn gewrichten soepel? 

Bewegen is het advies. Door te bewegen heeft het lichaam minder kans om later gewrichtsklachten zoals pijn en stijfheid te ontwikkelen. Gewrichtsslijtage kan ook komen door vaak op hoge hakken te lopen. Door een hoog lichaamsgewicht te hebben verhoog je de risico op slijtage. Bij deze mensen worden niet alleen de knieën en heupen eerder aangetast maar ook de gewrichten in bijvoorbeeld nek en handen. 

Gezond ouder worden en je geheugen 

Naast je lichamelijke gezondheid is je geestelijke gezondheid ook erg belangrijk om gezond ouder te worden. Hier hebben we 6 tips voor. Eée van de tips is: blijf je hersenen trainen. Dit kan door een nieuwe vaardigheid of een nieuw vak te leren. Dat werkt alleen als je het ook daadwerkelijk leuk of interessant vindt. Ook een dutje is een goede manier om je brein even rust te geven om alle informatie te verwerken die er die dag op je af is gekomen. Dit blijkt je geheugen te verbeteren doordat je met slapen alle informatie kan sorteren en opslaan. 

Botten en gezond ouder worden 

Ook kun je je botten helpen met het aanmaken van botweefsel, zo blijkt uit onderzoek. Je helpt je botten door voldoende vitamine K2 binnen te krijgen. Het verbetertd niet alleen botdichtheid maar ook aderverkalking wordt teruggedraaid. 

Je kan genoeg doen om te zorgen dat je gezond oud kan worden. Wil je hier actief mee bezig? SamenGezond biedt je dat steuntje in de rug.