Bloedvaten verliezen met de jaren hun veerkracht

Daarom: goed eten en bewegen!

Ouderdom komt met gebreken… Maar veel van die gebreken kunnen we voorkomen of verzachten door een actief leven en gezonde voeding. In een reeks van artikelen op SamenGezond komen diverse ouderdomskwalen aan bod. Deze keer: hart en bloedvaten. 

Je hart verandert als je ouder wordt: je hart wordt langzaam groter en stijver en de pompkracht van je hart gaat langzaam achteruit. Als dit leidt tot klachten, noemen we dit hartfalen. Dit komt met name voor bij mensen met een langdurig hoge bloeddruk, suikerziekte en/of overgewicht. Gelukkig kun je door een gezonde leefstijl het proces dat leidt tot hartfalen gunstig beïnvloeden.

Bloeddruk stijgt met de jaren

Met het stijgen van de leeftijd neemt het risico op hart- en vaatziekten toe. Je aderen zijn opgebouwd uit soepel en elastisch weefsel, dat veerkrachtig uitzet bij elke stoot bloed die je hart door je aderen pompt. Naarmate je ouder wordt, neemt de elasticiteit van je aderen af. Over het algemeen stijgt daarom de bloeddruk met de leeftijd. Vandaar dat veel oudere mensen bloeddrukverlagende medicijnen slikken. Een stijgende bloeddruk is een signaal dat de kwaliteit van de bloedvaten achteruitgaat.

"Jong geleerd is oud gedaan, door vroeg te beginnen met gezond leven kun je hart- en vaatziekten voorkomen of met jaren uitstellen."

David Smeekes, huisarts en medisch adviseur bij de Hartstichting

Voorkom een hart- of een herseninfarct

Ook een ongezonde leefstijl heeft een negatieve invloed op risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Door roken, een hoog cholesterol, een hoge bloeddruk of diabetes verliezen aderen hun veerkracht. Ze worden star, er ontstaan plaques (vettige aanslag) en daarmee vernauwingen waardoor het bloed minder makkelijk door je aderen stroomt. Dit heet aderverkalking. Als zo’n plaque scheurt, ontstaat er een bloedstolsel dat een bloedvat af kan sluiten rond het hart of in de hersenen. Het gevolg is een hart- of een herseninfarct.

Gezonde leefstijl als medicijn

Bij een hoge bloeddruk of hoog cholesterol kunnen medicijnen worden voorgeschreven om de bloeddruk of het cholesterol te verlagen. Zo wordt geprobeerd aderverkalking of een hart- of herseninfarct te voorkomen. Je kunt er zelf veel aan doen om te voorkomen of uit te stellen dat je deze medicijnen moet gaan slikken. Met gezonde voeding, door niet te roken, een gezond gewicht, voldoende ontspanning en beweging kom je al een heel eind.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? We hebben handige tips, zelftests en producten voor je klaargezet. Of ga aan de slag met onze gratis app en kom in beweging met het Weekdoel. Lees meer » 

De inhoud van deze pagina is samengesteld in samenwerking met de Hartstichting


Lees ook de andere artikelen in deze reeks: