Gezond ontbijten met kinderen

5 tips voor lastige ontbijtertjes

Peuter of kleuter in huis? Dan is er vast ook wel eens strijd aan de ontbijttafel over het bordje dat niet leeg gaat. Alles over het belang van een goed kinderontbijt en praktische tips waardoor je kroost gemakkelijker ontbijt.

Waarom een gezond kinderontbijt belangrijk is

Een ontbijt is een belangrijk begin van de dag, zeker voor kinderen die op tijd avondeten en daarna naar bed gaan. Tussen de warme maaltijd en het ontbijt zit dan een lange periode en het lichaam is in de ochtend wel weer toe aan nieuwe energie! Een goed ontbijt geeft de hersenen bijvoorbeeld brandstof om alle indrukken van een nieuwe dag te verwerken. Die brandstof haalt het lichaam uit de voedingsstoffen die in een gezond ontbijt zitten. Nog wat pluspunten van een goed kinderontbijt: het is gunstig voor de concentratie, het leervermogen, het geheugen en zelfs het humeur! Ook de stoelgang komt vaak op gang na een ontbijt. Genoeg redenen om aandacht te geven aan het ontbijt.
 

Tip 1: Ontbijt samen met je kind  

Het is misschien een dooddoener, maar goed voorbeeld doet goed volgen. Als jij zelf even rustig gaat zitten voor een gezond ontbijt en iets eet, dan is de kans groter dat je peuter of kleuter het ook doet. Bovendien, wat is er nu gezelliger dan de dag samen starten? Je bespaart ‘s ochtends tijd door ‘s avonds voor je naar bed gaat de ontbijttafel al te dekken. Je kunt alles klaarzetten behalve de verse producten uit de koelkast.
 

Tip 2: Varieer in broodbeleg

Variatie doet eten. Ook als je kind maar 1 sneetje brood op het bord heeft liggen. Snij het brood voor je kind in 4 stukken en beleg elk stukje anders. Bijvoorbeeld een kwart met kaas, een kwart met pindakaas, een kwart met plakjes banaan en de laatste kwart met wat honing of appelstroop.
 

Tip 3: Eet eens geen brood bij het ontbijt

Wat is een goed ontbijt? Er is zoveel meer gezonds mogelijk dan een sneetje brood met een glas melk. Volkoren beschuit, crackers en bolletjes zijn vaak veel leuker om te eten. Of denk eens aan een schaaltje yoghurt met wat fruit en muesli. Of maak drinkyoghurt van gemixt fruit, yoghurt en wat havermout. Een bordje pap met rozijntjes en stukje banaan vinden veel peuters en kleuters ook lekker. En het mooie is: hoe meer je varieert, hoe gezonder het is. Want door veel te variëren, krijgt je kind alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft.
 

Tip 4: Laat je kind even op gang komen

Vroeg in de ochtend, net uit bed, is het voor je kind misschien nog lastig direct te eten. Laat je kind eerst even zijn gang gaan om goed wakker te worden. Dan komen alle lichaamsprocessen op gang en komt de trek vanzelf. Heb je niet zoveel tijd ’s ochtends, dan kun je met iets eerder opstaan wellicht veel strijd aan tafel voorkomen.
 

Tip 5: Entertain

Het hoeft geen complete voorstelling te worden maar probeer het gezellig te maken aan tafel. Misschien kun je samen een liedje zingen voor het eten, of even een kort verhaaltje vertellen als het ontbijt op is. Als eten samengaat met gezelligheid en aandacht dan eet je kind ook gemakkelijker.
 

Stel je voedingsvragen aan een diëtist

Als ouder wil je er graag zeker van zijn dat je kind gezond eet, want dit levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling. Maar wat is nou echt gezond? En hoe kan jouw gezin op een makkelijke manier net iets gezonder eten?

Via SamenGezond beantwoordt een geregistreerd diëtist jouw specifieke vragen in een videoconsult van 30 minuten. Waar en wanneer het jou uitkomt. De diëtist gaat in op jullie eetgewoontes en geeft praktisch toepasbare tips waarmee je eenvoudig zelf aan de slag kan. Heb je een algemene vraag? Stel deze nu gratis aan een diëtist. 

Stel je gratis vraag aan een diëtist

 
  • www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/dreumes-en-peuter/gezond-eten/wat-geef-ik-bij-ontbijt-en-lunch-.aspx
  • www.nieuwsvoordietisten.nl/nieuws/nieuws/article/betere-cijfers-voor-leerlingen-die-ontbijten-en-goed-slapen/