Gezonde lunch op het werk

4 lezers vertellen: hoe ziet hun "12-uurtje" eruit?

Zijn de kroketten, huzarensalades en broodjes bal in het bedrijfsrestaurant op z’n retour? Steeds vaker is er een gezond aanbod. Maar voor de een is een gezonde lunch op het werk makkelijker dan voor de ander…

‘Ik kan kiezen uit 6 salades’ 

‘Ik eet elke werkdag in het restaurant, soms het brood van thuis maar steeds vaker iets uit het aanbod. Nooit de vette hap hoor, ik eet liever salade, een kom soep of een belegd broodje met wat zuivel of fruit erbij. Ik werk hier pas en vergeleken met de kantine bij mijn oude werkgever kan ik hier veel gezonder eten. Nu kan ik wel kiezen uit 6 salades en zelf het beleg bepalen op de broodjes. Heerlijk! En wat leuk is, je kunt ook een lunch to-go kopen, kun je meteen lunchwandelen.’  (Caroline, 43 jaar, werkt bij een grote gemeente)

 

‘Soms een groentekroket of bamischijf’

‘Even weg van mijn werkplek en in het bedrijfsrestaurant eten, het hoort er voor mij echt bij. Ik neem altijd een salade mee van huis en eet daar een kom soep of een snack bij. Een vega variant dan, want ik ben vegetariër. Die salade vind ik al een gezonde basis, daar kan wat mij betreft dus wel een groentekroket of bamischijf bij. Soms als ik moet overwerken krijg ik een bon waarmee ik ook een warme maaltijd kan eten in het restaurant. Tja, dan is het wel lastig om niet voor de friet te kiezen. ‘(Kees, 57 jaar, applicatiespecialist)

 

‘Elke dag brood met kaas’

‘Ik heb meestal geen tijd om naar de kantine te gaan. Het aanbod is er goed en gevarieerd maar het is er veel te druk met lange wachtrijen. Ik heb maar 30 minuten pauze. Ik eet daarom op de afdeling snel mijn brood met kaas. Dat eet ik al jaren elke dag als lunch op het werk. Ik probeer het gezonder te maken met een salade erbij of wat fruit, maar alleen als ik tijd heb. Anders gaat het weer in de tas mee naar huis.’ (Wilma, 38 jaar, verpleegkundige in een ziekenhuis)

 

‘Het gezonde aanbod is wat karig’

‘Een kopje soep met een belegd broodje: dat is mijn lunch op het werk. Soms salade als alternatief, maar alleen als er een groene salade wordt aangeboden. Er zijn wel altijd salades maar vaak zijn dat een soort aardappelsalades. Ik vraag me af hoe gezond ze zijn. Ik kan wel kiezen voor volkorenbrood, mager beleg en af en toe een eitje. Maar al met al vind ik het gezonde aanbod bij ons wel wat karig.’(Eline, 27 jaar, projectmanager)

 

5 tips voor een gezonde lunch op het werk

1. Kies voor groenten
Dit kan soep zijn of een salade maar ook sla, tomaat of komkommer op brood samen met het andere beleg.

2. Ga voor volkoren
Laat de witte broodjes en krentenbollen voor wat ze zijn maar kies voor bruin en volkoren. Een mueslibol kan ook als onderdeel van een gezonde lunch op het werk.

3. Zorg voor gezonde vetten
Die vind je in vis (makreel, haring, zalm, tonijn), noten, notenpasta of pindakaas en in avocado’s. Besmeer je brood voor een gezonde lunch op het werk verder dun.

4. Drink volop maar caloriearm
Zorg voor minimaal 250 ml vocht bij de lunch. Begin het liefst met een glas water en drink thee, karnemelk of halfvolle melk.

5. Sluit af met fruit
Stil je zoete trek met een stuk fruit. Kies niet elke dag hetzelfde fruit maar wissel voor een gezonde lunch op het werk af.