Recept Turks stoofpotje

Creatief omgaan met alledaagse producten

Lekker en gezond koken hoeft niet duur en ingewikkeld te zijn. Door creatief om te gaan met alledaagse producten en het eten eens anders te presenteren, zul je verbaasd zijn over de mogelijkheden. Gebrek aan fantasie of tijd? Ervaringsdeskundige Sasja Spek (basishulp.nl) deelt haar recept.

Sasja: 'Deze keer heb ik gekozen voor een Turks stoofpotje met veel groente en rundvlees. Kinderen en volwassenen zijn er dol op en het is heerlijk om met (Turks) brood en/of rijst te eten. Ik heb dit stoofpotje voor het eerst gegeten op een kinderverjaardag. Meteen inspiratie voor een nieuw blog. Gelukkig is het familie recept prijsgegeven aan mij en kan ik het nu met meer mensen delen. De meeste ingrediënten krijgen we ook in het voedselpakket van de voedselbank Alkmaar, waar ik zelf klant ben. Het is iedere keer weer een uitdaging om daarmee een mooi gerecht te maken en zo min mogelijk extra boodschappen te hoeven doen.'

Turks stoofpotje (10-12 personen)

Ingrediënten:

  • 1 grote pot of blik sperziebonen
  • 1 grote pot of blik doperwten met wortelen

  • 1 grote pot of blik witte bonen in tomatensaus

  • 2 kleine blikjes tomatenpuree (gewoon de goedkoopste)​

  • 3 grote uien in stukjes
  • 6 grote aardappelen
  • 2 -3 teentjes knoflook
  • peper naar smaak
  • vloeibare margarine
  • 500 gram magere runderlappen of ander rundvlees in de aanbieding (kijk op de verpakking voor de juiste garingstijd)
  • Turks brood of zilvervliesrijst

Tip​ 1: Veel van deze ingrediënten zijn lang houdbaar en dus handig om extra in te kopen als het in de aanbieding is.

Tip 2: Check bij groenten uit blik of pot het etiket. Kies de soort met geen tot weinig toegevoegd zout en suiker.

Aan de slag

  1. Snijd het vlees, bestrooi met peper en bak samen met de uien in de boter lekker bruin, knoflookteentjes persen en toevoegen.
  2. In een andere grote pan de sperziebonen, doperwten met wortelen, witte bonen in tomatensaus en tomatenpuree door elkaar mengen en warmen.
  3. Aardappelen schillen en in blokjes snijden. Kort koken en toevoegen aan de bonen.
  4. Vlees ook toevoegen en lekker samen laten pruttelen op laag vuur. 
  5. Rijst koken volgens de verpakking.

Presentatietip

Serveer op mooie platte borden samen met de rijst en stoofpot of schep de stoofpot in diepe kommen. Het Turks brood in repen snijden en erbij serveren. Ook erg lekker met zelfgemaakte hummus (puree op basis van kikkererwten).

Gezonde voeding

  • Witte bonen en doperwten bevatten calcium en ijzer.​
  • In aardappels zit veel vitamine B6 en vezels.
  • Sperziebonen hebben veel vezels en voedingsstoffen.
  • Wortels zijn rijk aan vitamine C en betacaroteen. 

Bewaren

In de koelkast is deze stoofpot tot een week houdbaar. Zorg er wel voor dat de verpakking goed is afgesloten. Verpak de stoofpot in bakjes met een deksel of in diepvrieszakjes voor handige porties. Schrijf er voor de zekerheid de invriesdatum op. Het is namelijk 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Lees ook Sasja's blog met een recept voor vis met rijst