Gezond gebit

Tips voor een mooi en gezond gebit

Is een elektrische tandenborstel echt beter? Wat is de beste poetstechniek? Gebruik je ragers, tandenstokers of flosdraad? Lees hier alles over een goede mondverzorging. 

Aanbevolen voor jou

Ontdek je persoonlijke tips

Meld je aan bij SamenGezond of log in. Dan zie je direct welke onderwerpen en tips bij jou passen! 

Deelname is gratis en voor iedereen

Meld je aan
background

Gezond gebit

Wanneer je een gezond gebit hebt dan kan je gerust eten, drinken en lachen. Maar hoe hou je een gezond gebit? Dit kan je het beste doen door elke dag twee keer 2 minuten tanden te poetsen en zo min mogelijk suiker te eten en drinken.

Hoelang moet je poetsen voor een gezond gebit?

Het advies is twee keer per dag twee minuten je tanden te poetsen met een fluoridetandpasta. Dit moet je dan doen aan de binnenkant en, buitenkant, onderkant en bovenkant. Dit is nodig om al het tandplak te verwijderen. Om goed te kunnen poetsen is het handig om elke drie maanden je tandenborstel te vervangen (of eerder als de haarbosjes uit elkaar gaan staan). Een schone tandenborstel reinigt je gebit beter.

Wanneer je niet goed je tanden poetst dan kan je tandvlees gaan ontsteken. Wanneer de tandplak niet wordt verwijderd dan kan dit hard worden en verkalken tot tandsteen. Aan tandsteen komt gemakkelijk meer nieuw tandplak en dat raakt dan ook weer ontstoken. Het gevaar is dat uiteindelijk je tanden en je kiezen los gaan staan.

Voeding en je gebit

Door veel suiker te eten heb je meer kans op gaatjes. Daarom kan je dit beter beperken tot maximaal zeven keer per dag. Dit kunnen dan bijvoorbeeld drie hoofdmaaltijden zijn en vier tussendoortjes. Wat ook goed kan zijn is om na het eten minimaal twee uur niks te drinken. Hierdoor kan je speeksel voldoende herstellen. Ook voor het tandenpoetsen kan je het beste een uur van te voren geen zure producten meer eten.

Bezoek de tandarts

Het is verstandig om tweemaal per jaar de tandarts of mondhygiënist te bezoeken. Alles wordt dan goed gecontroleerd waardoor je niet plotseling veel pijn krijgt. Heb je een kunstgebit, dan is het ook verstandig om dit één keer per jaar te laten controleren.