Gezond eten tijdens zwangerschap

Het beste voor jou en je baby

Gezond eten tijdens je zwangerschap: het klinkt eenvoudig, maar wat is het soms moeilijk! Hier vind je de informatie om je op weg te helpen. 

  • Vragen over gezond eten tijdens je zwangerschap? Krijg gratis antwoord van een diëtist

    Online vraag aan een diëtist

  • Wat kun je wel en niet eten? Alles wat je moet weten in 1 handige flyer

    Gratis download op Voedingscentrum.nl

  • Zwanger? Alles over je rare trek!

    4 (aanstaande) moeders vertellen

  • Magazine boordevol tips voor je baby

    Bestel gratis via Voedingscentrum.nl

  • Deze 7 moeders kampten met zwangerschapskwalen

    Jeuk, kuitkramp, bizarre dromen…

  • Baby in aantocht? Blijf bewegen!

    Uitleg van een oefentherapeut

  • Suggesties voor jou

    (Nog) geen suggesties beschikbaar

    We hebben nog geen gegevens over jou, jouw doelen en jouw gezondheid. Doe mee, zodat we de onderwerpen en categorieën kunnen laten zien die bij je passen.

    Deelname is gratis en voor iedereen!

    Doe je ook mee?
    background

    Gezond eten tijdens je zwangerschap

    Moet ik extra vitamines slikken? Wat mag ik niet meer eten? Kan ik eten voor twee? Als je zwanger bent, kun je veel vragen hebben over voeding. Gezond eten is nu extra belangrijk, zowel voor je baby als voor jezelf. Het is daarom goed om je te verdiepen in wat je wel en niet mag eten als je zwanger bent. Daarmee verklein je het risico op een voedselinfectie en in het ergste geval zelfs een miskraam of vroeggeboorte. De kans dat dit gebeurt is gelukkig erg klein. Let op met rauwe producten zoals rauw vlees, rauwe vis, rauwe melk en rauwe eieren. Eet ook liever geen roofvissen vanwege de zware metalen die ze bevatten. Alcoholische dranken als wijn, bier en sterke drank zijn ook geen goed idee, want alcohol is slecht voor de hersenontwikkeling van je baby. Gelukkig zijn er nog dingen je wél mag, zodat je toch gezellig kunt meedoen.

    Kan ik gewoon koffie drinken tijdens mijn zwangerschap?

    Ook als je last hebt van kwaaltjes zoals veel dorst, misselijkheid of maagzuur is het goed om op je voeding te letten. Meestal helpt het om vaker kleinere hoeveelheden te eten en te drinken. Daarnaast zijn er een aantal producten die je nu even beter met mate kunt nemen. Dat zijn koffie, vette vis, venkelthee en anijsthee, keukenkruiden en drop. Deze voedingsmiddelen kunnen bij grote hoeveelheden mogelijk ook schadelijk zijn voor je baby.

    Dingen die je eerst heel lekker vond, kunnen nu opeens niet meer smaken. Of je voelt ineens een onbedwingbare behoefte aan chocolade of augurken. Door je zwangerschap kun je te maken krijgen met smaakveranderingen. Natuurlijk kun je best eens toegeven aan wat vreemde, ongezonde voorkeuren, maar probeer over het algemeen gezond en gevarieerd te eten. Is je voorkeur niet geschikt voor tijdens de zwangerschap, zoals rauw vlees of leverworst? Of krijg je wel erg rare trek? Bespreek dit dan met je verloskundige.

    Moet ik extra vitamines slikken als ik zwanger ben?

    Vitamines en mineralen zijn belangrijk tijdens je zwangerschap, maar het is niet altijd een goed idee om vitaminesupplementen te slikken. In een gezond en gevarieerd voedingspatroon zitten normaal gesproken ook alle vitamines en mineralen die je nodig hebt. Wel heb je extra foliumzuur en vitamine D nodig tijdens je zwangerschap voor een gezonde ontwikkeling van je baby. De aanbevolen hoeveelheid foliumzuur en vitamine D kun je namelijk niet via voeding binnenkrijgen.