Gezond eten onderweg

Kies voor gemak én kies gezond

Ben jij voor je baan veel onderweg en moet je lange afstanden afleggen? Dan kan het verleidelijk zijn om je over te geven aan het eten wat je in wegrestaurants en tankstations tegenkomt. Maar het is maar de vraag of deze snacks gezond zijn. En dat is nadelig voor je gezondheid. 

Veel eten wat je tegenkomt in bijvoorbeeld tankstations is rijk aan vet, suiker en calorieën. Bijvoorbeeld een saucijzenbroodje en een blikje cola bevat samen al gauw 388 calorieën, 8 klontjes suiker en veel zout en vet. Tegelijkertijd bevat het amper de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft: zoals vitamines, mineralen en vezels. Ongezond eten kan overgewicht in de hand werken en het risico op verschillende ziekten verhogen.

Vooral voor reizen waarbij je langer dan een halve dag onderweg bent, zijn praktische tips een must. Eten gekoeld en vers houden is een uitdaging.

Lekkere trek

Breng jezelf niet in de verleiding en neem geen ongezonde snacks mee. Ongezonde snacks, zoals snoep en chips hebben een hoge dooreetfactor en helaas ook veel calorieën, suiker, vet en/of zout. Snoep je uit verveling? Neem dan kauwgom.

Gezonde snacks

Neem gezonde snacks mee vanuit huis. Leg het de avond voor vertrek desnoods klaar zodat je het niet vergeet. Zo heb je altijd iets bij je en ben je minder snel geneigd om even snel iets te kopen onderweg, wat vaak ongezonder en duurder is.

  • Neem fruit mee en zorg voor inname van vitamines, mineralen en vezels. Geschikt fruit om mee te nemen zijn bijvoorbeeld: appels, peren, bananen, mandarijnen en druiven.
  • Ook groente is een gezonde snack. Snoep bijvoorbeeld komkommer, paprika, radijsjes, tomaatjes. Deze zijn te koop in ‘snoepformaat’, maar je kunt ook gerei meenemen om het onderweg te snijden. Zorg ervoor dat de groente en fruit al gewassen zijn.
  • Ook ongezouten noten zijn een gezonde snack en gemakkelijk om mee te nemen. Noten bevatten veel waardevolle voedingsstoffen, zoals ijzer, vitamine E, vitamine B1 en gezonde vetten. Daarom is het veel gezonder dan chips en wordt het ook aanbevolen om iedere dag te eten. Maar helaas bevatten noten wel veel calorieën. Neem daarom niet meer dan 25 gram (een klein handje) per dag. 

Wil je toch een keer een ongezonde snack?

  • Stel het kopen en het openen van de verpakking met een uurtje uit. Van uitstel komt vaak afstel. Na een uur kan je opnieuw besluiten: eten of uitstellen?
  • Als je een ongezonde snack neemt, neem dan 1 portie. Bijvoorbeeld een klein zakje chips of 1 koekje.
  • Vind je dit een te grote stap? Bouw het dan langzaam af. Wissel deze week 1 snack of ongezonde maaltijd in voor een gezondere variant. Kies bijvoorbeeld een banaan in plaats van een koekje. Gaat dit goed? Vervang dan langzaamaan steeds vaker een ongezond tussendoortje voor een gezond tussendoortje.

Gezond drinken

Neem een thermosfles ongezoete zwarte filterkoffie, thee of water mee voor onderweg. Ook ongezoete zuivel past in een gezond eetpatroon. Vermijd zoveel mogelijk frisdrank, hier zitten veel calorieën en suikers in. Light frisdrank is hiervoor een alternatief, maar ook hiervoor geldt dat je het beter met mate kan drinken. Light frisdrank is namelijk ook slecht voor je gebit.

Gezonde maaltijd

Een gezonde maaltijd kan uitdagender zijn. Je kunt broodjes en maaltijden van te voren klaar maken en in een koeltas stoppen voor de eerste dag. Ben je verder op wegrestaurants of tankstations aangewezen, probeer dan de gezondste keuze te maken. In restaurants kun je bijvoorbeeld vragen naar volkoren varianten of een grotere portie groentes bestellen.

Koop je vaak kant-en-klare maaltijden? Bestudeer dan eens het etiket van een product om de gezonde keuze te maken. Check en vergelijk daarbij het aantal calorieën, suiker, verzadigd vet en zout. Maak op basis daarvan de beste keuze. Kan je hier meer hulp bij gebruiken? Lees dan dit. Volop groente, fruit, noten, volkoren producten en ongezoete zuivel is altijd een goede keuze.

Mag ik nooit meer snoepen?

Af en toe snoepen mag zeker, als je maar voor het grootste gedeelte gezond eet. Het is belangrijk dat je hier een balans in bewaart. Snack als je er écht zin in hebt en geniet er dan ook lekker van. !