Gezond eetpatroon?

Trap niet in deze 5 valkuilen

Wil je een gezond eetpatroon? Hier 5 veelvoorkomende valkuilen en hoe je ze de baas kunt worden. 

Valkuil 1: Je doelstelling is niet reëel

Wil je nog voor de zomer tientallen kilo’s kwijtraken? Je raadt het al: je doelstelling is waarschijnlijk niet helemaal reëel. De valkuil is dat je dit doel niet haalt en dan gefrustreerd raakt. En wat doen veel mensen bij frustratie? Ze gaan eten. Daarom is dit een valkuil. De oplossing: stel reële doelen. Streef bijvoorbeeld naar 0,5 tot 1 kg per week. Bedenk daarnaast dat 5 tot 10% lichaamsgewichtsverlies al gezondheidswinst geeft bij overgewicht. En maak voor jezelf een plan waar je steeds weer op kunt terugvallen.
 

Valkuil 2: Je start te streng

Nooit meer suiker, chips of wijn? Dat houden weinigen vol. En alles rigoureus veranderen voor een gezond eetpatroon is ook echt niet nodig. Stel je zelf haalbare doelen voor een periode die te overzien is. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: ‘De komende week neem ik bij de koffie in de middag één koekje en daar geniet ik ook van. Als ik later in de middag trek krijg, eet ik een stuk fruit.’

Als dat doel een gewoonte is geworden, is het tijd voor de volgende stap. Bijvoorbeeld: ‘Ik vervang frisdrank door een drank zonder suiker.’ Haalbare doelen in kleine stappen zijn makkelijker vol te houden en zorgen voor kleine euforiemomentjes tussendoor. En dat motiveert.
 

Valkuil 3: Je focust op wat ‘niet mag’

Als je continu denkt aan wat je niet meer wilt nemen, wordt je zin erin alleen maar groter. Het werkt dus averechts. Focus juist op wat je wel mag eten. Die lekkere salade vol kleurrijke groenten en gerookte kip bij de lunch of dat schaaltje kwark met geraspte appel, kaneel en noten tussendoor. Heerlijk, en ze passen goed in een gezond eetpatroon. Ook voeding die niet bij de Schijf van Vijf past, mag je gerust af en toe nemen. Probeer bij iedere maaltijd of snack bewust te eten en geniet.

Wat ook altijd mag: groenten. Niet alleen bij de hoofdmaaltijden, ook tussendoor. Test hier of je genoeg groenten binnenkrijgt.
 

Valkuil 4: ‘Mijn dag is toch al verpest…’

Iets nieuws leren gaat nu eenmaal met vallen en opstaan, dat is heel normaal. Bij kinderen accepteren we dat gewoon, maar volwassenen vinden dat ze alles in één keer goed moeten doen of geven snel de moed op. Gaat het bij jou een keertje mis met dat gezonde eetpatroon? Pak de draad zo snel mogelijk weer op. Door te blijven oefenen en te leren van de dingen die misgaan, gaat het vanzelf beter.
 

Valkuil 5: Je focust op de weegschaal

Wie wil afvallen, zou eens wat minder moeten focussen op de weegschaal. Je gewicht is niet altijd even betrouwbaar als je wilt afvallen, vooral als je meer bent gaan sporten. Bekijk je lijf af en toe ook in de spiegel en meet je buikomvang regelmatig. Bedenk daarnaast dat je lichaam en je gezondheid méér is dan het cijfer op de weegschaal. Door gezonder te eten en/of meer te bewegen, ben je al harstikke goed bezig voor je lijf!