Zoete verleidingen de baas

Zo vul je je winkelkar lekker én gezond

Nog één klein koekje… Vind jij het ook weleens lastig om al dat lekkers te laten staan? Een koelkast vol gezonde ingrediënten maakt het makkelijker bewuste keuzes te maken. Met een eenvoudige basis creëer je al veel genietmomenten. Ingewikkeld is het niet, het vraagt alleen even een andere mindset bij het boodschappen doen. 

De supermarkt is een labyrint vol verleidingen. Duizenden producten vechten er om je aandacht. Veel daarvan zijn koolhydraatbommen, die de kans op bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten aanzienlijk verhogen. Met een paar handigheidjes kun je bewuster inkopen en jezelf blijven verwennen met heerlijke gerechten.
 

1. Bereid je voor

Zeker als je nog niet goed weet waar je moet beginnen, kan een boodschappenlijstje houvast bieden. Hierdoor zwicht je minder snel voor impulsaankopen, zoals dat pak koekjes. Als je het prettig vindt, kun je een eetplanning maken voor de komende dagen. Winkel trouwens ook nooit op een lege maag. Uit onderzoek blijkt dat het 'hongerhormoon' ghreline je impulsiever maakt en zorgt dat je minder goed kan nadenken.
 

2. Koop veel groente en fruit

Je dagelijkse porties krijg je alleen binnen als je ook genoeg in huis hebt. Fruit is heerlijk voor ’s ochtends door de yoghurt. Met groenten als paprika, aubergine en broccoli kun je ’s avonds volop variëren. En snoeptomaatjes en -worteltjes happen lekker weg als tussendoortje. Groenten in blik of uit de diepvries zijn ook prima. Die maken het ook makkelijker om voldoende peulvruchten binnen te krijgen, zoals kikkererwten en linzen.
 

3. Kies een slimme route

Mijd de schappen met koek, chips en snoep zoveel mogelijk. Richt je vooral op de buitenste ring van de supermarkt. Hier vind je onder meer (diepvries)groente, fruit en vlees. Deze producten passen goed in een koolhydraatbeperkte eetstijl.
 

Begeleiding van de online voedingscoach

Wil je vaker gezonde keuzes maken kun je wel wat hulp gebruiken? Met de online coach in de SamenGezond-app krijg je een steuntje in de rug. De coach stelt je vragen, geeft je praktische tips en helpt je met het behalen van je doelen. Heb je een doel behaald? Dan verdien je SamenGezond-punten. Lees meer »
 

4. Skip pakjes en potjes

Potjes en pakjes bevatten vaak veel toegevoegde suikers. Die heb je helemaal niet nodig! Een tomatensaus voor bij je pasta bijvoorbeeld maak je net zo makkelijk zelf: lekker met tomaten(puree), verse oregano en knoflook.
 

5. Check het etiket

Oefening baart kunst! Op elk etiket staat een ingrediëntenlijst. Het ingrediënt vooraan is het meest vertegenwoordigd in het betreffende product. Is dit bijvoorbeeld ‘suiker’? Dan bevat het veel koolhydraten en kun je het beter laten staan.
 

6. Varieer!

Ontbijt de ene dag bijvoorbeeld met Griekse yoghurt met fruit en de andere dag met brood en/of crackers. Als lunch kun je kiezen voor bijvoorbeeld een geitenkaassalade of een salade gemaakt van de groenten die je over hebt van de vorige dag. Ook lekker: een cracker met avocado en zalm. Of met zelfgemaakte humus, kaas of pindakaas. Zorg dat groenten zeker ’s avonds de hoofdrol vervullen op je bord. Bijvoorbeeld spinazie met zalm en een (kleine) zoete aardappel.
 

7. Kies gezonde tussendoortjes

Bijvoorbeeld dadels, noten en zonnebloempitten. Ongezouten noten bevatten belangrijke voedingsstoffen en zijn een verantwoorde keuze als je een ‘snaaimoment’ hebt. Een augurk omwikkeld met een stukje vleeswaren of een handje snoeptomaatjes kan ook. Af en toe een stukje pure chocola kan ook geen kwaad.
 

8. Wees niet té streng

Hoe minder toegevoegde suikers je eet, hoe minder je lichaam hiernaar vraagt. Maar iedereen heeft weleens een zwak moment. Voel je dan ook niet schuldig als je een keer een stroopwafel eet. Eet jij al jarenlang een croissantje op zondagochtend? Sommige rituelen wil je gewoon niet schrappen en dat hoeft ook niet. Alles draait om bewustwording en de juiste balans!
 

Dit artikel is geschreven door het team van TastyBasics. TastyBasics ontwikkelt voeding voor elk eetmoment van de dag op basis van whole foods. 
 

Bronnen
Anderberg RH, Hansson C, Fenander M, Richard J et al (2015) The Stomach-Derived Hormone Ghrelin Increases Impulsive Behavior. Neuropsychopharmacology 41: 1199–1209