Voordat je begint

Ga goed voorbereid van start

Hoe kan je goed voorbereid beginnen met gezond afvallen? 

Wil je beginnen met afvallen? Bereid je eerst goed voor.

  • Zorg voor een gezonde omgeving
  • Vraag hulp aan familie en vrienden
  • Print deze poster en hang hem op een zichtbare plek in de keuken.

Met deze tips ga je goed voorbereid op weg naar een gezond gewicht. 

Zorg voor een gezonde omgeving: thuis en op het werk

Overal zijn verleidingen. Thuis, op het werk, bij feestjes. Probeer de voor jou bekende verleidingen te vermijden. Ga bijvoorbeeld niet met een hongergevoel je boodschappen doen. Maak vooraf een boodschappenlijstje en houd je daar aan. Haal geen ongezonde snacks in huis, maar juist zoveel mogelijk rauwkost en fruit. Maak de verleidingen om te snacken, thuis of op het werk, minder sterk. Neem een gezonde lunch en gezonde tussendoortjes mee naar je werk. En eet voordat je naar een feestje gaat altijd iets voedzaams. En gaat het een keertje mis? Dat kan en mag ook. Probeer de dag erna dan weer je gezonde leefstijl op te pakken. Wees niet te streng voor jezelf en blijf zorgen voor een gezonde omgeving.      

Vraag hulp aan familie en vrienden

Breng je omgeving op de hoogte van je voornemen om af te vallen. Sociale steun van familie en vrienden maakt het afvallen makkelijker én ook leuker. Het is veel fijner om gezond te eten als gezin of met vrienden, dan dat je dit alleen doet. En heb je een vraag of heb je het even moeilijk? Dan is het ook fijn om dit met iemand te delen en aangemoedigd te worden. Er is niets leukers dan een compliment van anderen te ontvangen als het goed gaat. 

Of maak gebruik van professionele hulp. Diëtisten zijn er om je te helpen met aanpassingen in je voeding en alle onderdelen van je leefstijl die je ondersteunen bij het afvallen. Daarnaast kunnen diëtisten je ook goed helpen als je een hoge bloedruk of een te hoog cholesterol of diabetes type 2 hebt. Bekijk hier hoe je in contact komt met een diëtist via SamenGezond. Ook leefstijlcoaches kunnen je helpen met afvallen, zij helpen je met het formuleren van kleine en haalbare doelen en coachen je daarin.  

Maak voordat je begint met afvallen een lijstje met personen die je voor hulp kan benaderen. Stem dit voordat je begint met de betrokkenen af. Vaak vinden anderen het heel fijn om jou te kunnen helpen! 

Jouw Gezond Gewicht Coach

De Gezond Gewicht Coach heeft allerlei hulpmiddelen klaargezet met alle informatie die je nodig hebt om gezond af te vallen. Download en print bijvoorbeeld alvast Jouw Gezond Gewicht Plan ter voorbereiding. Het eetdagboek kan je online invullen. Heb je geen printer, of schrijf je liever in een schrift? Zorg er dan voor dat je een notitieboekje en pen hebt zodat je jouw eigen plan kan opschrijven. Je schrijft in jouw Gezond Gewicht Plan jouw mini-doelen (hierover later per mail meer), streefgewicht en gewichtsverloop.