Bewegen & afvallen

Tips om meer te bewegen

Verwacht niet dat je puur van meer bewegen ook veel afvalt, het gaat om de combinatie van minder eten en meer bewegen. 

  • Beweeg minstens 150 minuten per week
  • Probeer zo veel mogelijk stappen te zetten 
  • Geef je stofwisseling 2 keer per week een boost met krachttraining 
  • Kies een vorm van beweging of sport die bij je past

Beweeg minstens 150 minuten per week

Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Dat is het advies van de Gezondheidsraad en gaat ook op als je wilt afvallen. Door meer te bewegen, verbrand je meer calorieën. Verwacht niet dat je puur van meer bewegen ook veel afvalt, het gaat om de combinatie van minder eten en meer bewegen. Lichaamsbeweging heeft bovendien een gunstig effect op je stofwisseling, op het regelen van je bloedsuiker en de bloedsomloop. Het beste is om de hele dag door wat actiever te worden. Minder zitten dus en meer wandelen, fietsen, huishoudelijke klusjes doen of tuinieren. Alles telt mee! 

Probeer zo veel mogelijk stappen te zetten

Elke stap die je zet, is een stap naar je slankere, gezondere zelf. Houd dat in gedachten en probeer zoveel mogelijk stappen te zetten. Neem altijd de trap in plaats van de lift of roltrap, heen en weer lopen op het perron als je op de trein wacht, ga ijsberen als je telefoneert en sta zo vaak mogelijk even op en loop rond als je zit te werken of televisie kijkt.

Het Weekdoel van SamenGezond daagt je iedere week uit om dat stapje extra te zetten. Dus doe vooral elke week mee. En het mooie is, dat je mee kan blijven doen met het Weekdoel nadat de Gezond Gewicht Coach is afgerond!

Geef je stofwisseling een boost met krachttraining 

Wil je je stofwisseling blijvend een boost geven? Zorg dan dat je meer spierweefsel opbouwt. Krachttraining dus! Spierweefsel verbruikt meer energie dan vetweefsel: een kilo spierweefsel verbruikt dagelijks 13 kcal, een kilo vetweefsel slechts 4,5 kcal. Het lijkt weinig, maar alle kilo’s van je lichaam bij elkaar opgeteld is het nog best veel.  

Kies een sport die bij je past

Kies een vorm van beweging die je leuk vindt om te doen. Bijvoorbeeld: wandelen, hardlopen, fietsen of binnen sporten. Of bekijk hier verschillende oefeningen die je thuis kunt doen.