Getest: apps om meer water te drinken

Werken ze ook echt? Onze redacteur testte er 5

Genoeg water drinken, luidt het advies. Maar soms vergeet je het, of komt het er niet van.  Waterdrinkapps, oftewel apps die helpen meer water te drinken, kunnen dan een uitkomst zijn. Maar wat zijn de verschillen? En werken ze ook echt? Redacteur Cathelijne testte er 5.

Al langer denk ik eraan om meer water te drinken. Normaal gesproken drink ik vooral thee, cappuccino en soms cola of wijn. Water drink ik vooral als ik heel erge dorst heb en tijdens het sporten. Maar kom ik daarmee aan de 1,5 tot 2 liter vocht die een mens per dag nodig heeft? Meer water drinken dus, heb ik me voorgenomen. Gelukkig zijn er tegenwoordig apps om meer water te drinken. Ze helpen je om de zoveel tijd herinneren weer een slok te nemen. Benieuwd of ze voor mij goed werken.

Waterapp 1. Mijn Water Balans (iOS)

Wat me als eerste meteen opvalt: Mijn Water Balans is heel gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Nadat je bent aangemeld en hebt aangegeven of je man of vrouw bent, hoe zwaar je bent en of je traint, kun je makkelijk een drankje toevoegen. Althans water, koffie en thee in de gratis versie. Bij de betaalde versie (€ 5,49) kun je vrijwel elke drank toevoegen. Elke keer als ik iets gedronken hebt, voer ik in wat en hoeveel precies. Ik zie direct op welk percentage ingenomen vocht ik zit. Zodra ik te weinig heb gedronken of vergeten ben in te voeren wat ik gedronken hebt, krijg ik een reminder.

Waterapp 2, Plant app (iOS en Android)

Het is een grappige formule: bij Plant app kies je een plant naar keuze, die je elke keer als je zelf water drinkt ‘water geeft’. Je kunt je plant zelfs een naam geven. Ook krijg je de  keuze uit verschillende glazen, flesjes en bekers. Ik kies een mok. Vervolgens zie ik elke dag hoeveel glazen water ik nog moet drinken (en hoeveel m’n plant nodig heeft). Door op de mok te drukken, voeg je een glas water toe. Leuk bedacht. Wel jammer dat ik daarbij de hoeveelheid niet zelf kan aanpassen. Ook is de dagelijkse hoeveelheid water (2,721 ml) die mij geadviseerd wordt te drinken behoorlijk hoog, en bijna niet haalbaar.

Waterapp 3, Water Alert (iOS)

Water Alert spreekt mij qua aantrekkelijkheid van de app het minst aan. Ook vallen de advertenties mij hier het meest op, jammer. Wat wel weer fijn is: je kunt elke keer de hoeveelheid vocht aanpassen, die je vervolgens makkelijk toevoegt door naar beneden te swipen. Het resultaat wordt direct toegevoegd aan de Health app. Ook handig: in de grafiek kun je goed je dagelijkse progressie zien. Als het weer tijd is om water te drinken, krijg je een subtiele herinnering om water te drinken.  

Ook handig: HogeNood App

Meer drinken betekent ook meer plassen. Met de HogeNood app vind je direct het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet met je smartphone. HogeNood laat je de route naar het toilet zien, geeft voorzieningen weer – denk aan een rolstoel toegankelijk toilet- en geeft reviews van voorgaande bezoekers.

Waterapp 4, Hydranome (iOS en Android)

Bij de app Hydranome hoort een speciale drinkfles. Een eenmalige aanschaf van € 16,50, maar daar heb je dan ook een mooie fles voor. De fles vul je ’s ochtends, waarna je de rest van de dag steeds als de app je eraan herinnert een paar slokken water neemt. Om aan 1,6 liter water te komen, moet ik de fles 4 keer vullen en leegdrinken. Waarbij een display op de dop aangeeft hoeveel ik die dag al heb gedronken. Heb je de fles niet bij je, dan wordt je door de app nog steeds om de 20 minuten eraan herinnerd om water te drinken.

Waterapp 5, Aqualert (iOS en Android)

In de app Aqualert krijg je veel informatie over waarom het belangrijk is om voldoende water te drinken. Niet echt nodig voor mij, want het meeste weet ik wel. Nadat ik de gevraagde gegevens heb ingevuld, berekent de app hoeveel ik dagelijks moet drinken. Waarbij je voor verschillende doelen kunt gaan, zoals ‘Gewicht en organen’ of ‘Gezondheid en schoonheid’. Om de 2 uur krijg ik een herinnering om water te drinken. Vooral de eerste dagen schrik ik van het geluid dat mijn telefoon maakt. Alsof er een glas water met veel kabaal wordt ingeschonken. Even wennen dus wel.

Conclusie

Van de geteste waterapps vind ik de app Hydranome het fijnst. Dat heeft vooral met de drinkfles te maken die ik overal mee naar toe sleep. Daarnaast vind ik het prettiger om de hele dag door een paar slokken water te drinken in plaats van om de 2 uur een heel glas. Drink ik meer water dankzij de waterapps? Zeker wel. Of het ermee te maken heeft of toeval is weet ik niet, maar tijdens het testen werd ik met meer dorst wakker dan anders. Waardoor ik direct na het opstaan een groot glas water drink. Daarbij ben ik naast elke cappuccino die ik drink een glas water gaan drinken en drink ik nu net als mijn kinderen water bij het eten. Want als ik eerlijk ben, roep ik al jaren tegen de kinderen: ‘Water is goed voor later’.