Gestopt met roken. En dan?
9 tips om lastige fases te tackelen
Sommige geluksvogels merken er weinig van. Maar de meeste nét ex-rokers krijgen lichamelijk en vooral geestelijk wel wat voor hun kiezen. Wat kun je verwachten en hoe tackel je die lastige fases?
Als ex-roker weet Debbie Hendriks - stoppen-met-roken coach bij Sinefuma - waarover ze het heeft: stoppen met roken is geen makkelijk proces. “Ik zie bij veel mensen dat ze last hebben van faalangst: kán ik het wel? Zeker als ze al meerdere mislukte stoppogingen achter de rug hebben.” Anderen zijn in het begin heel enthousiast, maar blijken toch niet genoeg gemotiveerd te zijn. Daarom is het goed om van tevoren je eigen rookgedrag in kaart te brengen. Rook ik uit gewoonte, helpt het tegen stress, vind ik het gewoon lekker of beloon ik mezelf ermee? Debbie: “Pas als je weet waarom je rookt en echt wilt stoppen, kun je de keuze maken: ik neem de leiding over mijn leven en wil niet meer afhankelijk zijn van die sigaret.”
Ontwenningsverschijnselen
Hoewel de klachten bij iedereen weer anders zijn – en sommige geluksvogels helemaal geen problemen ervaren – is de kans vrij groot dat je last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Lichamelijke symptomen zijn bijvoorbeeld slapeloosheid, chagrijnigheid, hoofdpijn, gebrek aan concentratie en angst. “Na 4 weken zijn die klachten meestal weg. Je voelt je dan echt beter, gezonder en minder gestrest.”
Gewoonte doorbreken
De geestelijke ontwenningsverschijnselen zijn lastiger te tackelen. Aan elke sigaret die je opsteekt hangt emotie, die emotionele koppeling is voor iedereen anders. Ook de gewoonte van roken is moeilijk te doorbreken. “Zet voor jezelf op een rij wat voor jou de belangrijkste momenten zijn om te roken. Probeer die vaste patronen te doorbreken. Ga bijvoorbeeld ’s avonds na het eten meteen wandelen in plaats van dat je een sigaret opsteekt. En zoek een maatje die je kunt bellen op moeilijke momenten. Iemand die ook gerookt heeft, is daar geschikt voor – diegene weet wat je doormaakt en kan zeggen: als ik het kan, kun jij het ook.” Je patroon veranderen kost minimaal 90 dagen, weet Debbie. “De geestelijke ontwenning is dan wel weg. En pas na een jaar kun je echt zeggen: ik ben gestopt.”
9 tips om lastige fases te tackelen
- Bereid je voor. Denk na over wat moeilijke momenten kunnen worden, en hoe je hiermee om kunt gaan.
- Krijg je zin in een sigaret, haal dan een paar keer diep adem (waarbij je longen zich vullen met frisse, schone lucht), eet een appel, drink een glas water of bel een vriend(in). Deze momenten duren meestal maar kort. Als het je lukt een paar minuten te wachten, is de behoefte aan roken vaak alweer sterk gezakt.
- Zoek, als je stress altijd wegrookte, iets anders om te ontspannen. Wandelen, sporten, een massage, naar de bioscoop of een warm bad bijvoorbeeld.
- Voer niet 3 grote veranderingen tegelijk door, focus je nu op het niet-roken.
- Doe asbakken weg en maak afspraken met je rokende partner.
- Mijd nu even borrels waar iedereen staat te roken.
- Drink geen alcohol, dat maakt geestelijk minder sterk waardoor je eerder voor de bijl gaat om weer een sigaret op te steken.
- Kies voor andere dingen om je mond bezig te houden: kauwgom, worteltjes of kauw op een tandenstoker.
- Beloon jezelf met iets leuks van het uitgespaarde geld. Wat je doet is niet makkelijk dus een beloning heb je wel verdiend.
Ben je verzekerd bij Menzis?
Stoppen met roken kan op veel manieren. Bij Menzis kun je als verzekerde gebruik maken van verschillende vergoedingen. Wat past bij jou? Doe bijvoorbeeld gratis mee aan de bewezen Allen Carr methode of laat je adviseren door de Menzis Leefkrachtadviseur over geschikte hulp in de buurt.