Aankomen na het stoppen met roken?

10 tips om je gewicht op peil te houden

Is de laatste sigaret alweer een paar weken geleden? Dan mag je trots zijn op jezelf! Je hebt echt een goede stap gezet voor je gezondheid. Maar van die extra kilo’s die er nu bijkomen, word je niet blij. Weet je al waardoor dat komt? En vooral: hoe je het kan beperken?

Ongeveer 4 op de 5 rokers komen aan na het stoppen. Vrouwen hebben hierbij minder geluk dan mannen want zij komen meer aan. Hoeveel je aankomt varieert per persoon. Gemiddeld komen stoppers 2,5 tot 6 kilo aan na hun laatste sigaret. In de eerste weken of maanden na het stoppen neemt het gewicht snel toe. Maar na ongeveer 6 maanden stabiliseert het zich. Natuurlijk kun je hiervan balen, maar het is goed je te realiseren dat uit onderzoek is gebleken dat het bij de meeste mensen gezonder is om enkele kilo’s aan te komen, dan om te blijven roken.

Waardoor kom je aan na stoppen met roken?

Dat je gewicht stijgt na stoppen met roken is te verklaren door:

 • Nicotine: deze verslavende stof die in tabak zit, zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrandt. Eén sigaret zorgt al voor een stijging van 3% in de daaropvolgende 30 minuten. Als je stopt met roken, is die extra verbranding er niet meer. Alleen al door te stoppen en precies hetzelfde te blijven eten en bewegen kom je ongeveer 1,5 kilo aan.
 • Meer calorieën: veel rokers compenseren het gebrek aan nicotine door extra te eten en meer te snoepen. Daarnaast komen reuk en smaak weer terug als je gestopt bent met roken. Dus alles smaakt extra lekker. Tot slot: afkickverschijnselen als een rusteloos en leeg gevoel lijken op een hongergevoel. Je kunt daardoor het gevoel hebben dat je honger hebt, terwijl dat eigenlijk niet zo is.

10 tips om niet aan te komen na het stoppen

 1. Zorg voor meer beweging. Daardoor versnelt je stofwisseling en verbrand je meer calorieën. Daarnaast kan het een fijne afleiding zijn. Doe bijvoorbeeld mee met het Weekdoel: ga hardlopen, wandelen of fietsen en verdien een beloning, elke week weer! 
 2. Luister naar je lichaam. Heb je wel echt honger of zijn het de ontwenningsverschijnselen?
 3. Bepaal een strategie om ontwenningsverschijnselen het hoofd te bieden. Drink een glas water, doe iets creatiefs waarbij je je handen gebruikt of loop even naar buiten.
 4. Zorg voor afleiding als je trek krijgt in een sigaret. Ga boodschappen doen, maak een wandeling tijdens de lunchpauze op je werk, dans op muziek, werk in de tuin, ga schilderen, bel een vriend(in), speel met (klein)kinderen of loop naar het kopieerapparaat op het werk.
 5. Zorg voor een goede basisvoeding met voldoende volkorenproducten, fruit en groenten. De vezels die hierin zitten, geven je langer een gevuld gevoel en stimuleren je stoelgang (net als voorheen nicotine deed).
 6. Sla gezonde snacks in voor tussendoor. Rauwkost met hummusdip bijvoorbeeld, een zakje worteltjes of bakje snoeptomaatjes, een schaaltje kwark met vers fruit, een cracker met rookvlees of plakjes banaan of aardbei of neem een handje studentenhaver.
 7. Poets regelmatig je tanden. Dubbel plezier: de trek in een sigaret én in eten nemen hierdoor af.
 8. Hou eens een eetdagboekje bij en noteer alles wat je eet en drinkt. Noteer ook wanneer je iets neemt om een sigaret te compenseren. Inzicht is de eerste stap naar verandering!
 9. Pas op met alcohol. Het levert niet alleen aardig wat calorieën, het maakt je ook wat ‘makkelijker’ en ‘losser’ en daardoor eet je meer.
 10. Raak niet gefrustreerd als er toch wat gewicht bij komt. Je bent voor je gezondheid echt goed bezig!
 
 • Alliantie Nederland Rookvrij
 • www.nustoppenmetroken.nl
 • www.rokeninfo.nl