‘Ik voel me nu veel fitter en heb meer energie’

Floor (32) stopte met roken vanwege haar werk

Floor (32) is zonder hulp van nicotinevervangers gestopt met roken. Op haar nieuwe werk vertelde ze niet dat ze rookte. Uiteindelijk hielp haar dat bij het stoppen.

Floor: “Op mijn 14e ben ik met roken begonnen. De jaren daarna rookte ik afwisselend heel veel tot soms een paar sigaretten per dag. Toen ik zo’n 2,5 jaar geleden naar Indonesië vertrok om duikinstructeur te worden, ging het wat roken betreft van kwaad tot erger. Omdat sigaretten daar heel goedkoop zijn, rookt bijna iedereen. Al snel zat ik als ‘gezelligheidsroker’ op een pakje per dag. Een jaar later vloog ik naar Australië om als cow girl op een cattle station aan de slag te gaan. Omdat ik had gehoord dat het in grote Australische steden als Sydney bijna not done is om te roken, was ik van plan om daar te gaan stoppen. Eenmaal aangekomen in de outback bleek dat daar juist ontzettend veel werd gerookt... Als we op de paarden het vee bij elkaar aan het drijven waren, hadden we allemaal een sigaret in onze mond. Precies zoals in de Marlboro-reclames. Ook ’s avonds met een drankje bij het kampvuur werd er flink gerookt.
 

Dat was de druppel

Pas terug in Nederland ging de knop om te gaan stoppen langzaam om. Bijna al mijn vrienden bleken gestopt en het paste in mijn ogen ook niet bij mijn nieuwe baan als sportdocent. Ik heb toch een voorbeeldfunctie, zeker als je zoals ik lesgeeft aan jongvolwassenen. Uiteindelijk heb ik er bijna twee maanden over gedaan om helemaal te stoppen. In het begin rookte ik op werkdagen alleen nog ‘stiekem’ op de fiets en soms buiten om een hoekje. Omdat je alleen in Amsterdam altijd wel collega’s of leerlingen tegenkomt bij het uitgaan, ging het al snel als een lopend vuurtje door de school: juf Floor rookt! Dat was de druppel. Ook omdat al langer het voordeel van roken ‘een momentje voor mijzelf’ niet meer opwoog tegen de gezondheidsnadelen.
 

Uitlaatklep

Uiteindelijk ben ik zonder hulp van nicotinevervangers of iets gestopt. Natuurlijk was het best even zwaar de eerste weken. Ter vervanging ben ik vooral meer gaan snoepen en snacken, al ben ik daar gelukkig ook al snel weer mee gestopt. Terugkijkend is het mij meegevallen. Als ik het nu even zwaar heb, ga ik sporten. Dat is voor mij toch de beste uitlaatklep. Inmiddels voel ik mij nu veel fitter en heb meer energie. Ook heb ik minder last van mijn hernia, omdat roken je bloeddoorstroom verminderd. Achteraf had ik het veel eerder moeten doen. Als je zo sportief bent als ik, past roken daar gewoon niet bij.”
 

Cijfers over roken

  • In de Arbowet staat dat je werkgever moet voorkomen dat werknemers aan tabaksrook - een kankerverwekkende stof - worden blootgesteld. Daarom mag er niet gerookt worden op een werk- of pauzeplek. Toch rookt ongeveer een kwart van de werknemers. • Een werknemer die dagelijks 4 rookpauzes van 10 minuten neemt buiten de vaste koffie- en lunchpauze is jaarlijks zo’n 150 uur – onder werktijd - kwijt aan het roken.
  • Wie 1 pakje sigaretten per dag rookt, besteedt zo’n € 42 per week aan sigaretten, dat is zo’n € 2016 per jaar.
  • In een jaar overlijden circa 19.000 mensen in ons land door het roken van tabaksproducten.


Meer informatie lees je hier: Opnieuw Stoppen met roken-trainingen.

Bronnen:
www.rokeninfo.nl
www.nustoppenmetroken.nl