Fietsschema 8 weken

Voor beginnende en gevorderde fietsers

Je wilt meer gaan fietsen om fitter te worden, om af te vallen of om conditie op te bouwen? Wat je doel ook is: bouw het rustig op. Met deze 2 fietsschema’s, voor beginners en gevorderden, train je 3 keer per week, 8 weken lang. Succes!

Fietsen is een makkelijker manier om aan je dagelijkse beweging te komen. De beweegrichtlijn adviseert om minimaal 5 dagen per week 30 minuten matig intensief te bewegen. Voor jou misschien geen probleem, of juist een flinke uitdaging. Wil je een betere fietser worden, dan is het handig om je conditie op te bouwen aan de hand van een schema. Dan weet je zeker dat je niet te hard van stapel loopt en voorkom je blessures.

Ook is het goed om vooraf vast te stellen wat je graag wilt bereiken. Waar wil je gaan fietsen? Op welke dagen en op welk tijdstip? Hoeveel tijd kun je en wil je per keer voor het fietsen uittrekken? Deze schema’s geven je een doel voor over acht weken. Dat kan een prettig houvast zijn. Maar misschien kun je ook alvast bedenken wat ná deze 8 weken je doel is. Met een duidelijk doel voor ogen, is de kans groter dat je het ook volhoudt.

Warming-up

Als je recreatief (in rustig tempo, op een gewone fiets) gaat fietsen, is een warming-up meestal niet nodig. Wil je stevig gaan fietsen, wielrennen of gaan mountainbiken? Dan is het verstandig om de eerste twintig minuten rustig aan te doen en het tempo langzaam op te bouwen. Je hartslag ligt  hierbij rond 50 tot 60 procent van je maximale hartslag. 

Fietsschema voor beginners

Met dit schema voor beginnende fietsers kun je na 8 weken een flink eind fietsen. In de laatste weken bouw je op naar ruim een uur. Het schema gaat ervan uit dat je 3 keer in de week traint (fietst). Verdeel de 3 dagen over de week, bijvoorbeeld zondag, woensdag en vrijdag, zodat je na de training een rustdag hebt. Duurtempo wil zeggen dat je in eenzelfde tempo fietst, zonder te versnellen of te onderbreken.

Download fietsschema beginners (pdf)

Fietsschema voor gevorderden

Fiets jij al gemakkelijk een eind weg en wil je je conditie verder opbouwen? Dan is 8-weekse schema wat voor jou. Je traint hiermee 3 keer in de week gemiddeld 40 minuten. Ook hier geldt: wissel de trainingsdagen af met rustdagen. Je lichaam krijgt dan de kans om te herstellen en hiermee voorkom je blessures. Duurtempo wil zeggen dat je in eenzelfde tempo fietst, zonder te versnellen of te onderbreken.

Download fietsschema gevorderden (pdf)

 
  • Fietscoach.nl
  • Allesoversport.nl/artikel/meer-bewegen-ga-fietsen