Naar werk? Pak de fiets!

Dit levert het je op in gewichtsverlies, geluk en geld

Het is ongeveer de simpelste, makkelijkste en meest effectieve maatregel die je voor je gezondheid en je omgeving kunt nemen. Pak de fiets naar je werk in plaats van de auto! Dit is de winst in cijfers.

Gewicht: -12 kilo

Als je overstapt van de auto op de fiets is een van de leukste dingen dat je slanker wordt of meer kunt eten zonder aan te komen. Als je 20 kilometer per dag fietst en je doet daar ongeveer een uur over, dan verbruik je (afhankelijk van je lengte en gewicht) 400 tot 600 kCal per dag. Gedurende een maand bespaar je zo ruim 10.000 kCal. Dat komt overeen met een gewichtsverlies van ruim een kilo (het zal iets minder zijn omdat je een deel van je verbruik compenseert met extra eten).

Geld: minstens € 1.540 besparing

De gemiddelde autokilometer met een kleine middenklasser kost circa € 0,43. Een kilometer fietsen kost slechts € 0,08. Woon je 10 kilometer van je werk en ga je 20 dagen per maand op-en-neer gedurende 11 maanden per jaar, dan bespaar je met de fiets jaarlijks € 1.540.

Humeur: 14% gelukkiger

Met de auto of het openbaar vervoer naar je werk gaan betekent stress. Rennen om je aansluiting te halen, stressen in de file, ergernis als de bus of trein niet op tijd is… Ga je met de fiets, dan bepaal je zelf hoe hard je gaat en je kunt makkelijk een route kiezen waar je weinig last hebt van medeweggebruikers. Bovendien trap je de stress van een lange dag werken uit je lijf. Bij een grote studie onder 18.000 Britse forenzen vond men dat fietsers 14 procent meetbaar gelukkiger waren dan mensen die gebruikmaakten van de auto of het openbaar vervoer. Ook hadden ze minder last van stress en konden zich beter concentreren.

Tijdwinst: 5 uur per week

Als je 10 kilometer moet afleggen denk je wellicht dat het sneller is met de auto dan met de fiets. Maar meestal valt dat enorm tegen. Je vergeet de tijd die je kwijt bent met hindernissen onderweg zoals straten met eenrichtingsverkeer en de rondjes die je moet rijden om een parkeerplaats te vinden. Van dergelijke tijdrovers heb je op de fiets veel minder last. Een andere bron van tijdwinst bij het fietsen: als je elke dag een halfuur van en naar je werk fietst, heb je een uur beweging in de pocket. Dat maakt de sportschool overbodig en daarom heb je meer vrije tijd over voor andere dingen.

Ecologische voetafdruk: 440 kg CO2 besparen per jaar

Met fietsen doe je niet alleen iets goeds voor jezelf maar ook voor het milieu. Je spaart fossiele brandstoffen en daarmee verminder je de CO2-uitstoot én dus de ecologische voetafdruk die je achterlaat op de aarde. Een zuinige, moderne auto brengt per kilometer zo'n 100 gram CO2 in de atmosfeer. Met fietsen is dat verwaarloosbaar. Bij een woonwerk-afstand van 10 km bespaar je daarom 440 kg CO2 per jaar. Daar moeten 22 bomen een jaar lang voor groeien.

 
 • http://www.nederlandheeftwerk.nl: De gemiddelde afstand van Nederlanders die de auto gebruiken voor woon-werkverkeer is 22,6 kilometer (in 2008).
  Onderzoek KiM 2010
  Preventive Medicine Volume 69, December 2014, Pages 296–303 Does active commuting improve psychological wellbeing? Longitudinal evidence from eighteen waves of the British Household Panel Survey Adam Martina, b, Yevgeniy Goryakina, b, , Marc Suhrckea, b, c,
  Compendium voor de Leefomgeving (Rijskoverheid)
  Milieucentraal 8000 kg CO2 komt overeen met 400 bomen die een jaar lang moeten groeien.
  www.caloriecalculator.nl