Eten op festivals? Zo doe je dat gezond!

5 slimme tips

Lowlands, Mysteryland, Zomerparkfeest: het festivalseizoen is in volle gang. Dat betekent dagenlang genieten van muziek, optredens, feest en gezelligheid. Van koken komt dan natuurlijk niet zo veel, maar eten op festivals kan heus ook gezond! 

 

1.         Vertrek met een gezond gevoel

Als je goed en gezond eet voor je naar het festival vertrekt, heb je die winst alvast binnen. Ontbijt stevig of neem een gezonde lunch met veel groente en fruit voor je op pad gaat. Voor onderweg kun je ook voor gezonde snacks zorgen, zoals fruit, wat noten of gedroogd fruit en wat belegde broodjes. Dat voorkomt dat je al meteen na aankomst wordt verleid tot het eten van een hamburger of patatje.
 

2.         Activeer je stappenteller

Zet de stappenteller op je smartphone aan en bekijk je score. Zo’n dag rondlopen op een festivalterrein, dansen, een tentje opzoeken, drankjes halen en in de rij staan voor de toiletten: je bent waarschijnlijk actiever dan je denkt. Denk alleen al aan het calorieën verbranden met dansen. 
 

3.         Kies eens alternatief

Het aanbod aan eten is altijd enorm bij festivals. En natuurlijk kun je tijdens het feestgeweld je honger stillen met pizzapunten, broodjes shoarma, patat en gevulde koeken. Maar eten op festivals kan ook gezond. Elk zichzelf respecterend festival heeft tegenwoordig een enorm aanbod aan lekker en gezond eten. Mexicaans, Mediterraan, vegan, falafel, smoothies, wraps en salades… Eigenlijk veel lekkerder dan die saaie vette happen. Bovendien geven deze maaltijden je langer en gelijkmatiger energie, zodat je het langer volhoudt.
 

4.         Drink ook water

Gemiddeld verlies je op een dag al snel 1,5 tot 2 liter vocht. Maar als je een hele dag in de zon staat te dansen, verlies je echt wel meer. Dat moet je aanvullen door te drinken. Drink voordat je dorst krijgt, want de dorstprikkel is eigenlijk het signaal van je lichaam dat er al een vochttekort is. Loopt het vochttekort verder op dan merk je dat aan dufheid, een droge mond, een droge huid, weinig zweten, bleekheid en diepliggende ogen. Wat je kunt drinken op festivals om je vochtbalans op peil te houden? Veel water. Maar in feite is elke drank oké, óók koffie en thee. Alleen alcoholische dranken zijn eigenlijk geen goed idee, die zorgen ervoor dat je juist vocht verliest. Wissel daarom elk glas bier af met een glas water en zorg dat je op een dag minimaal anderhalve liter water drinkt. 
 

5.         Ont-brak

Goed brak the day-after? Zorg voor een stevig ontbijt of brunch met veel fruit en (gebakken) eieren. Of zorg voor een flinke bak kwark of yoghurt met muesli of havermout. En koffie of thee natuurlijk om weer bij te komen en je vochtreserves aan te vullen.