Felicia (41) kan geen maat houden

“Een borrel voelt voor mij als een ontlading”

Of het nu over snoepen, eten of alcohol gaat: als Felicia (41) ermee begint, kan ze niet stoppen en gaat ze door tot de zak leeg is of de bar sluit. Kortom, ze kan geen maat houden. Omdat ze zich als moeder van 2 kinderen zich steeds meer schaamt voor haar gedrag gooit ze het roer drastisch om. “De maat is vol!”

Felicia: “Snoep dat de kinderen krijgen als ze een partijtje hebben gehad of met Sint-Maarten en Sinterklaas verdwijnt meestal in mijn mond. Mijn dochters geven er niets om en leggen het bij thuiskomst netjes in de la en vergeten het vervolgens. Ik daarentegen wacht tot ze op bed liggen en begin met een chocolaatje, nog eentje, een zakje snoep en voordat ik het weet is de zak leeg. Omdat dit natuurlijk geen gezond eetpatroon is en al zeker geen fijn voorbeeld voor mijn kinderen neem ik mij al jaren voor om hiermee te stoppen. Tot het avondeten lukt dat redelijk, maar als ik na een lange werkdag en het eten-bad-bed-lezenritueel met de kinderen eindelijk op de bank plof, verdwijnen al mijn goede voornemens als sneeuw voor de zon.”

Te veel eten

Naast zoetigheid heeft Felicia ook moeite om maat te houden met alcohol. “Bij mij kan het nooit één wijntje of biertje zijn. Ik ben jaloers op mensen die 1 of 2 wijntjes kunnen drinken en daarna overgaan op fris. Ik kan het niet en wil het op dat moment ook niet. Ik betrapte mij er laatst op dat mijn drinktempo ook erg hoog ligt. Terwijl ik al met een leeg glas bier in mijn handen stond en een nieuw rondje wilde gaan halen, keek ik naar het glas van mijn vriendin dat nog voor driekwart vol was. Ook de optie van een glas water tussendoor, zoals zij steeds deed, was een eyeopener.”

Borrel als ontlading

Dat Felicia een baan heeft waar ze lange dagen voor maakt en ook regelmatig een paar dagen tot weken voor haar werk in het buitenland zit, helpt niet. “Ik heb een verantwoordelijke baan en leidinggevende functie. Zeker tijdens evenementen ben ik overdag zo druk met alles regelen dat eten er vaak bij inschiet. Wat er dan naar binnengaat, is maar net wat er voorhanden is: een broodje hamburger, bitterballen of een klef broodje kaas. Na het werk is samen borrelen vaste prik. Omdat ik onder hoge druk werk en er veel stressmomenten zijn op een dag voelt die borrel als een ontlading. Even uit je rol als leidinggevende en gewoon gezellig en ontspannen een beetje kletsen. Nadeel is alleen dat ik, doordat ik geen maat kan houden, doorga tot het gaatje en veel te laat in mijn bed lig.”

Te veel alcohol drinken

“Toen ik mezelf laatst met een enorme kater door de laatste dag van een evenement moest slepen en uitgerekend op dat moment mijn ouders besloten om als verrassing langs te komen schaamde ik mij. Nuchter realiseer ik mij heel goed dat ik de jonge personeelsleden waar ik ’s avonds mee sta te lallen in de kroeg straks wel een beoordeling moet geven en ze moet kunnen aanspreken op hun gedrag. De vraag is hoe serieus zij mij dan nemen? Want hoewel ik buiten werktijd geen maat kan houden, zou een druppel onder werktijd reden voor ontslag kunnen zijn. Zowel voor hen als voor mij.”

Roer radicaal om

De druppel voor Felicia was het moment dat haar dochter intens verdrietig was omdat zij na eerst een week op business trip te zijn geweest op het punt stond om een weekend met vriendinnen weg te gaan. “Op dat moment voelde ik mij zo te kort schieten. Naast dat ik geen maat kan houden met eten, drinken en werk heb ik ook een heel druk sociaal leven. Vrijwel iedere maand ben ik een weekend de hort op en zeker 4 avonden per week zijn gevuld met etentjes of borreltjes. Op dat moment heb ik het roer radicaal omgegooid. Ik heb het weekend op het laatste moment afgezegd en heb de maandag daarna een coach in de arm genomen. Samen gaan we kijken hoe ik alles kan blijven doen wat ik leuk vind, maar dan een aantal versnellingen lager. Vanaf nu wordt alles misschien wel minder, maar ook veel beter.”