Feiten en fabels over gezond eten
Is spelt even gezond als tarwe? En hou je echt door koffie vocht vast?
Over gezond eten doen veel verhalen de ronde, maar is alles wat beweerd wordt ook waar? Feit of fabel: we zochten het uit voor 5 stellingen.
1. Spelt is even gezond als tarwe
Feit! Spelt is net als tarwe een graansoort. Qua voedingswaarde lijken spelt en tarwe erg op elkaar: ze bevatten allebei ongeveer evenveel voedingsstoffen zoals koolhydraten, vezels, B-vitamines en mineralen. Sommige mensen zijn intolerant voor gluten, ook wel coeliakie genoemd. Maar gluten zitten zowel in tarwe als in spelt. Daarnaast zijn er mensen die niet goed reageren op bepaalde koolhydraten uit tarwe, zogenoemde fructanen. Die zitten wel minder in spelt, dus in dat geval kan spelt minder klachten geven dan tarwe. Maar in principe maakt het niet uit of je kiest voor spelt of tarwe, als je maar kiest voor de volkoren variant. Volkoren graanproducten bevatten meer gezonde stoffen als vezels, vitamines en mineralen.
2. Door koffie houd je vocht vast
Fabel! Cafeïne stimuleert wel de werking van de nieren, waardoor je sneller en vaker naar het toilet moet na het drinken van koffie. Maar de totale hoeveelheid urine blijft hetzelfde. Koffie bestaat voor 95% uit vocht en telt mee bij de 1,5 à 2 liter vocht die je per dag nodig hebt. Nog meer goed nieuws: een consumptie van maximaal zo’n 4 koppen koffie per dag past in een gezond voedingspatroon. Het kan je op korte termijn wat alerter en prestatiegerichter maken. Wel is het zo dat het lang duurt voordat cafeïne je lichaam verlaat, namelijk 5 à 6 uur. Vooral bij het gaan slapen ’s avonds kunnen sommige mensen daar last van hebben. Als dat het geval is, kun je beter ’s avonds geen koffie drinken.
3. Rijstdrank is gezonder dan koemelk
Fabel! Koemelk is een zuiveldrank en rijstmelk is een plantaardige eiwitdrank (net als sojadrink, en amandelmelk) en daardoor eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Rijstdrank heeft een heel andere voedingswaarde dan gewone melk. Het bevat nauwelijks eiwitten en veel suikers. Daardoor is het geen goed alternatief voor koemelk, want dat levert juist veel eiwitten, B-vitamines en calcium. Als je rijstmelk drinkt, moet je die voedingsstoffen dus uit andere producten halen. Dat geldt ook voor amandeldrank en haverdrank. In sojadrank zitten wel veel eiwitten. Sojadranken met toegevoegde vitamine B12 en calcium zijn daarom goede alternatieven voor melk.
4. In een kroket zitten vooral ongezonde vetten
Fabel! Een kroket bevat zowel gezonde (onverzadigde) vetten als ongezonde (verzadigde) veten. Om precies te zijn: in een onbereide kroket van 80 gram zit in totaal 6,3 gram vet, waarvan 2,7 gram verzadigd vet. Dus iets minder dan de helft van de vetten zijn de ongezonde verzadigde vetten. Tijdens het frituren neemt de kroket nog wel wat vet op, maar bij frituren in olie gaat het dan om onverzadigde vetten. Verder bevat een kroket relatief veel calorieën, dus het is niet iets om dagelijks te eten. Maar een kroketje op zijn tijd kan geen kwaad en zorg er dan in ieder geval voor dat je ervan geniet.
5. Van eten na 8 uur ’s avonds kom je aan
Fabel! In gewicht aankomen heeft meer te maken met wát je eet en niet met hoe laat je eet. Je lichaam stopt om 8 uur ’s avonds niet ineens met alle lichaamsprocessen. Je hart blijft bijvoorbeeld kloppen en de stofwisseling gaat de hele nacht door. Heel simpel gezegd gaat het bij je gewicht om de energiebalans: hoeveel calorieën krijg je binnen en hoeveel verbruik je er dagelijks? Als je meer binnenkrijgt dan je verbruikt, kom je in gewicht aan. Wat wel meespeelt is dat er ’s avonds vaker ongezondere keuzes worden gemaakt, zoals snacks. En die kunnen er natuurlijk wel voor zorgen dat de energiebalans naar de verkeerde kant doorslaat. Maar als je gezond kiest, maar het niet uit of het voor of na 8 uur ’s avonds is.