6 tips voor een actief dagje uit

Met vrienden of familie een dagje eropuit, maar dan graag actief? Ons land heeft genoeg leuke activiteiten te bieden.

Met vrienden of familie een dagje eropuit, maar dan graag actief? Ons land heeft genoeg leuke activiteiten te bieden. 

Speuren naar wild

Dassen, vossen, hazen, reeën… Omdat de zon in de zomer pas laat ondergaat, is het de ideale tijd van het jaar om in de vroege avond naar wild te speuren. Op de Veluwe bijvoorbeeld, maar ook in de rest van ons land zijn gebieden waar je veel soorten dieren kunt tegenkomen. Op www.natuurmonumenten.nl vind je een overzicht van plekken waar je op stap kan met de boswachter. Niet vergeten de verrekijker mee te nemen!
 

Fietsen op het water

Met mooi weer kun je natuurlijk een moterbootje huren, maar waterfietsen is eigenlijk net zo leuk. Goed voor de beenspieren en je kan tussendoor lekker dobberen of misschien zelfs even zwemmen. In veel grotere steden zoals Amsterdam of Utrecht kun je varen door de grachten, maar denk ook eens aan rivieren zoals de Vecht of de Regge bijvoorbeeld. Op www.vvv.nl vind je adressen van alle vvv’s in ons land, zodat je kunt checken waar waterfietsen te huur zijn.
 

Klimmen in het bos 

In steeds meer plekken in ons land vind je heuse klimbossen waar door de bomen routes zijn uitgezet met touwen, kabels en houten platformen. De routes variëren in hoogte en lengte. Klinkt misschien iets te spannend? Wees gerust, er zijn routes in verschillende moeilijksgraad. Ook is er een kliminstructeur en je kunt terugvallen op kabels en zekeringen. Een paar voorbeelden van klimbossen vind je op www.klimbos.nl
 

Historische wandeling

In veel grote en kleine steden kun je onder leiding van een gids een stad verkennen. Vaak zijn dat historische wandelingen, waarmee je veel over de geschiedenis van een stad komt te weten. Tip: in de Hanzesteden worden vrijwel altijd historische wandelingen georganiseerd waarbij je meteen veel leert over Nederland als rijk handelsland in de Middeleeuwen en de Gouden Eeuw, zie bijvoorbeeld www.hanzesteden.info.nl
 

Vliegeren op het strand

Staat er een goed briesje? Wellicht is het dan goed weer voor een middagje vliegeren aan het strand. Van klein tot groot, de keuze in vliegers is enorm. Voor de durfals onder ons is er powerkiten. Met een kite – een grote vlieger – moet je meer je best doen om te laveren, en met veel wind (denk: windkracht 4) word je ook zelf voortbewogen. Op steeds meer stranden in Nederland kun je een kite huren en/of een clinic volgen. Dat laatste is wel aan te bevelen, want kiten is niet altijd ongevaarlijk.
 

Treinen en wandelen

Nederland is een echt wandelland. Handig zijn de wandelingen van station naar station. Zo heb je niet het gedoe van altijd weer terug bij je auto moeten zien te komen, en je komt nog eens op bijzondere plekken. Wandel bijvoorbeeld langs forten en bunkers van de Hollandse Waterlinie, of loop over bos, heide en zand op de Utrechtse Heuvelrug. Op de site van de NS kun je aan de hand van een keuzemenu een geschikte route zoeken en downloaden.