De 6 elementen van werkgeluk

Wat zorgt nu precies voor werkgeluk?

We brengen een aanzienlijk deel van ons leven op het werk door. Soms zien we onze collega’s vaker dan het thuisfront. Werk zorgt voor stabiliteit, voor inkomen en als het goed is ook voor voldoening. Onderzoek laat zien dat 78% van de Nederlanders tevreden of zeer tevreden is met hun werk. Maar werkgeluk gaat verder dan tevreden zijn met je werk. “Werkgeluk betekent dat je echt blij bent met wat je doet. Dat je werk je energie geeft, inspireert, je verder brengt en ook gezonder maakt. Dat je tróts bent op je werk en je bedrijf”. Werkgeluk is voor iedereen anders. Maar wat zorgt nu precies voor werkgeluk? En is het te beïnvloeden? SamenGezond legt het je graag uit aan de hand van 6 elementen en geeft je direct concrete tips.   

1. Autonomie / eigen regie 

Autonomie of zelfstandigheid in je werk geeft het gevoel dat je controle hebt. Je neemt je eigen beslissingen, op je eigen manier. Doordat je uitgedaagd wordt zelfstandig te handelen, leer je te vertrouwen op jezelf en je eigen competenties. Ga met je leidinggevende of collega’s in gesprek en kijk wat er voor jou mogelijk is om meer zelfstandigheid te ervaren in je werk.

2. Uit de comfort zone

Door nieuwe dingen te leren en uit je comfort zone te stappen verrijk je jezelf met nieuwe ervaringen en krijg je meer zelfvertrouwen. Door je brein steeds nieuwe prikkels te geven blijf je mentaal fit. Bedenk eens waar jij uit je comfort zone kunt stappen en iets nieuws kunt proberen. Vind je het spannend? Begin dan klein en bedenk dat alles wat je nu elke dag doet, je ooit voor het eerst hebt gedaan.  

3. Beweging

Een gezond lijf is gelukkiger. Dit komt door allerlei hormonen die vrijkomen als je beweegt, zoals endorfine, serotonine en dopamine. Stuk voor stuk stofjes die je een gelukzalig gevoel geven. Zorg voor een dagelijkse portie geluk en maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om alleen of met je collega’s te lunchwandelen.

4. Verbinding

Een goede band met collega’s en je leidinggevende is enorm belangrijk voor jouw werkgeluk. Een sterke sociale betrokkenheid is niet voor niets een indicator voor een lang en gezond leven. Je hoeft niet perse vrienden te worden met al je collega’s, maar een gezellige sfeer met collega’s en je leidinggevende kan werkstress tot 40% verminderen*.  

5. Zingeving

Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit? In de basis is je werk natuurlijk belangrijk om een stabiel inkomen te genereren. Maar salaris draagt maar tot bepaalde mate bij aan het werkgeluk. Meer geld betekend niet meer geluk. Wat wel belangrijk is, is zingeving. Een bedrijf en functie dat past bij jouw idealen en bijdraagt aan een betere wereld draagt absoluut bij in het ervaren van werkgeluk. Ben jij op zoek naar meer zingeving? Als je het niet in je werk kan vinden, kan je dit wellicht halen uit vrijwilligerswerk.  

6. Reflectie / keuzes maken

Durf keuzes te maken. Vastgeroest zitten op een werkplek die jou niet gelukkig maakt is zonde! Blijf proactief en reflecteer regelmatig op jouw situatie zodat je tijdig kunt bijsturen. Wil je iets veranderen? Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Mis je verbinding of zingeving? Is jouw antwoord ‘ja’ op één van deze vragen, bedenk wat je zelf hier aan kunt doen of bespreek deze punten met een collega of jouw leidinggevende.


Wil jij aan de slag met jouw werkgeluk? SamenGezond is graag jouw steuntje in de rug. Vind meer informatie en tips op deze werkgeluk-pagina.

___________________________

Bron: Werkgeluk (menzis.nl)