Lekker bewegen, goed slapen

Het effect van bewegen op slaap

Slapen is gezond! Toch heeft een grote groep Nederlanders slaapproblemen. Wist je dat regelmatig bewegen een positief effect heeft op je slaap?

Bewegen en slaap 

Sporten en bewegen maakt je niet alleen fitter, het zorgt er ook voor dat je beter slaapt. Beweging vermoeit je lichaam, waardoor je 's avonds sneller inslaapt maar ook dieper slaapt. Hierdoor herstellen lichaam en geest beter, en rust je beter uit. Daarnaast maakt je lichaam tijdens het bewegen extra gelukstofjes aan waardoor je ook weerbaarder bent tegen stress. Je valt pas goed in slaap als je hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur voldoende zijn gezakt. Door regelmatig te sporten kan je lichaam dit beter reguleren. De hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur van iemand die regelmatig beweegt ligt zelfs lager dan het niveau van mensen die niet regelmatig sporten of bewegen. Als je beweegt val je 's avonds dus ook ook sneller in slaap. 

Hoeveel moet ik bewegen voor een betere nachtrust? 

Goed slapen in de nacht begint overdag. Beweeg en sport het liefst in de ochtend, middag of vroege avond. Beweeg als het even kan buiten, want ook voldoende daglicht is belangrijk voor je nachtrust. Door daglicht maakt je lichaam namelijk serotonine aan, wat ’s avonds wordt omgezet in melatonine; het slaaphormoon. Zorg dus dat je overdag voldoende beweegt in de buitenlucht. Ga op de fiets naar je werk, maak een lunchwandeling of laat de hond uit. Je kunt ook een lekker hardlooprondje doen in de ochtend of middag. 

Wil je meer gaan bewegen om beter te kunnen slapen? Let dan wel op het soort beweging, de intensiteit en het tijdstip waarop je beweegt. Je kunt beter niet te laat gaan sporten als je last hebt van slapeloosheid. Het duurt na een goede sportsessie namelijk altijd even voordat je in slaap valt, onder andere door de adrenaline die vrijkomt. Bewaar de intensievere sportsessies dus liever voor de ochtend en de middag. Yoga is juist een fijne manier om de dag af te sluiten. Je spieren ontspannen en je maakt je hoofd leeg. Rustig bewegen is ook een goede manier om je slaap te bevorderen. Loop bijvoorbeeld een half uur voordat je gaat slapen een rondje. 

Tip: download de SamenGezond-app en doe mee met het Weekdoel. Dat is een steuntje in de rug om elke week voldoende in de buitenlucht te bewegen én je ontvangt hiervoor ook nog een beloning.  

Beweeg en slaap lekker!