Eerlijk en open zijn op het werk

Waarom kan dat soms zo moeilijk zijn?

Durf jij eerlijk en open te zijn op je werk? Vind je het moeilijk om je problemen en uitdagingen te delen, omdat je denkt dat het je kansen negatief beïnvloedt? Of omdat je bang bent voor wat collega’s wel niet zullen denken of zeggen? Je bent niet de enige. Waarom is dit zo uitdagend en hoe verbeter je de situatie?

Je oneerlijk behandeld voelen op het werk zorgt voor stress, bijvoorbeeld bij een klus, promotie of salaris. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot fysieke klachten en het is al helemaal niet goed voor je motivatie en productiviteit. Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford en Bonn blijkt ook dat we het op werk moeilijker vinden om eerlijk te zijn dan thuis. Terwijl eerlijkheid en openheid juist zo belangrijk zijn voor hoe we onszelf zien en voor onze eigen identiteit, aldus de onderzoekers. Maar waarom kan het toch zo lastig zijn om eerlijk te zeggen wat je voelt richting je leidinggevende of collega’s? Vaak zijn we bang voor de reactie, dat het andere kansen in ons werk negatief beïnvloedt of dat we niet meer aardig gevonden worden. Kortom: we zijn niet open vanuit zelfbescherming. Helaas werkt die zelfbescherming juist averechts.
 

Wel open durven zijn zorgt voor waardering en vertrouwen

Eerlijkheid is juist op de werkvloer een eigenschap die door mensen gewaardeerd wordt. Het geeft vertrouwen en een gevoel dat je op die persoon kunt bouwen en vertrouwen is een essentiële waarde in een werkomgeving. Je weet waar je aan toe bent als de ander eerlijk is en je hoeft niet in te vullen wat diegene misschien voelt of denkt (zeker als dit in de non-verbale communicatie ergens toch voelbaar is, maar het niet wordt uitgesproken). Ook bedrijven die wel helemaal eerlijk, open en transparant zijn hebben al snel een streepje voor bij mensen of klanten, omdat ze dit wel degelijk aanvoelen. Het is nuttig om eerlijk te durven zijn, omdat je dan allemaal de vruchten plukt van een goede en transparante samenwerking.
 

Voorkom opgehoopte frustratie

Je zorgt goed voor jezelf door eerlijk te zijn over je gevoelens. Stel: je baas maakt een nare opmerking die je kwetst, maar je durft niet eerlijk te zeggen dat je het vervelend vindt. Onbewust sla je dit wel op. Als het weer gebeurt dan tel je het op bij de eerdere gebeurtenissen tot de emmer overloopt. Het wordt niet alleen steeds lastiger om de waarheid te vertellen, maar je hebt ook kans dat er op een gegeven moment een bom barst vanuit opgehoopte frustratie. Door meteen eerlijk te zijn, hoe lastig je dat ook vindt, ruim je als het ware op en voorkom je wrok en frustratie.
 

Heb je een leidinggevende functie?

Creëer dan regels en procedures die transparant zijn en voor iedereen gelden. Wees consistent en luister naar ideeën van medewerkers als draagvlak voor deze regels en de transparantie. Bij transparantie hoort ook dat je de waarheid durft te vertellen bij slecht nieuws. Deel zoveel mogelijk informatie over hoe het bedrijf ervoor staat en de toekomstige doelen van het bedrijf. Bij gebrekkige informatie gaan medewerkers zelf invullen via negatieve geruchten. Door openheid creëer je vertrouwen.
 

3 tips om eerlijker te zijn op het werk

  1. Bedenk dat eerlijk zijn en het aangeven als je iets niet eerlijk vindt juist de onderlinge band versterkt. Het zorgt namelijk voor meer vertrouwen.
  2. Is het om welke reden dan ook lastig om open te zijn naar een leidinggevende? Bespreek de situatie in ieder geval met je partner, een familielid, een vriend of vriendin of collega’s in een ander werkveld.
  3. Schakel een vertrouwenspersoon in als dat nodig is.  
     
Bronnen o.a.:
www.ox.ac.uk  < http://www.ox.ac.uk/news/2012-11-14-how-honest-are-you-work >
www.hbr.org.nl  < https://hbr.org/2014/06/proven-ways-to-earn-your-employees-trust >