Een dag ontspannen werken

3 uitdagingen

De werkvloer is een dynamische omgeving waar de balans tussen werk en afleiding soms lastig te behouden is. Afleiding ligt namelijk overal op de loer: kletsen met collega’s, social media checken, het nieuws lezen, de hele dag mail beantwoorden, apps op je smartphone, enzovoorts. Daarnaast probeer je 5 dingen tegelijk te doen en uiteindelijk hou je er een opgejaagd gevoel aan over – althans, dat ervaart blogger Jeroen Veerman. Daarom gaat hij 3 uitdagingen aan om een dag ontspannen – en hopelijk efficiënter – te werken.

Uitdaging 1: doe één taak tegelijk

Vanaf het moment dat ik opsta ben ik normaal gesproken aan het multitasken. Ik lees mijn mail terwijl ik ontbijt, ik bel (handsfree) tijdens het rijden en ik ben eigenlijk altijd bereikbaar. De eerste uitdaging van vandaag is om dit allemaal niet meer te doen – een opgave die makkelijker lijkt dan het is.
 

Uitdaging 2: geef je gesprekspartners onverdeelde aandacht

Op mijn werk beginnen we iedere dag met een korte vergadering. Standaard liggen er ongeveer 10 telefoons op tafel, maar vandaag ontbreekt er 1: die van mij. Uitdaging 2 voor vandaag is om mijn gesprekspartners mijn onverdeelde aandacht te geven. Een vergadering leent zich daar bij uitstek voor. Terwijl collega’s met hun telefoons en laptops bezig zijn, lever ik een waardevolle bijdrage aan de vergadering die ik vervolgens moet herhalen omdat sommigen het niet hebben gehoord.

Terug achter mijn bureau lees en beantwoord ik mijn mail, waarna ik mijn mailbox sluit om me volledig op mijn volgende taak te richten: research doen voor een artikel dat ik ga schrijven. Vanaf nu is mijn mail verboden terrein. Mijn telefoon zet ik op vliegtuigmodus zodat ik ook daardoor niet gestoord kan worden. Helaas duurt het niet lang voordat een collega een praatje komt maken aan mijn bureau, waardoor ik alsnog word afgeleid.

Het gevaar aan internet is dat het een onuitputtelijke bron van informatie en afleiding is, en dat ik het nodig heb voor mijn research. Ik betrap mezelf er vrijwel meteen op dat ik op onrelevante websites zit. Het vergt een stukje discipline en bewustzijn om op één taak gericht te blijven, maar na een tijdje neemt mijn concentratie aanzienlijk toe en heb ik de flow te pakken. Toch blijft het lastig om niet eens in de zoveel tijd mijn telefoon erbij te pakken – een erg hardnekkige gewoonte (of verslaving).
 

Uitdaging 3: pak regelmatig rust

De derde uitdaging van vandaag is om regelmatig een korte rustpauze te nemen. Niet per se om te lunchen, maar bijvoorbeeld om even naar buiten te staren of een stukje te lopen. Daarnaast doe ik tijdens de lunchpauze tien minuten aan yoga, wat geheel nieuw is voor mij. Hiervoor laat ik me inspireren door begeleidende video’s van Stoelyoga Nederland. Het voelt gek om dit op kantoor te doen, maar mijn lichaam ontspant en voelt tegelijkertijd als herladen. Dit doe ik het liefst op een plek waar ik niet gestoord of gezien kan worden.

Gedurende de dag ben ik minder afgeleid, heb ik diepgaandere gesprekken met collega’s en voel ik me over het algemeen meer ontspannen, zowel mentaal als fysiek. Soms moet ik mezelf herinneren aan de uitdagingen – oude patronen zijn nou eenmaal lastig te doorbreken, maar daarvoor zijn het ook uitdagingen. Ik sta in ieder geval iets bewuster in het leven!

Voor meer informatie over de Dag van Ontspannen Werken, Stoelyoga, en praktische tips kijk op ssst.nu.