Bossaball: sporten op een luchtkussen

‘Handen, voeten, benen, hoofd. We zetten alles in.’

Wat krijg je als je voetbal, volleybal, turnen en een lekkere beat met elkaar mixt? Bossaball! Een spektakel om naar te kijken en net zo spectaculair om zelf te doen. 

Spectaculair, dynamisch, vernieuwend: dat is bossaball. Gespeeld in een team van 4 op een veld dat vergelijkbaar is met een volleybalveld. Alleen is het veld één groot luchtkussen, met aan beide kanten een trampoline. Het team dat vaak uit mannen en vrouwen bestaat, mag de bal zowel met armen, benen en hoofd spelen. Nick Bolhuis (24), speler en trainer: “De bal mag daarbij maximaal 5 keer rondgaan en minimaal 1 keer met een voetbalbeweging zoals koppen, borst, voet of knie worden aangeraakt.”
 

Op de kaart

Nick speelt nu zo’n 2½ jaar bij Bossaballclub Utrecht in de Sportbox, een grote sportloods. “Met zo’n 70 leden is dit de grootste club van Nederland. Daar ben ik naast speler inmiddels ook trainer en bestuurslid. Het leuke aan deze sport is dat het nog zo in ontwikkeling is. Het krijgt steeds meer bekendheid. Ik help graag mee om deze sport op de kaart te zetten.”
 

Copacabana

Wereldwijd gebeurde dat al tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Toen werden de bossaball-velden, opgeblazen op het strand van de Copacabana, het terrein van het beachvolleybal. Nick: “Dat zorgde natuurlijk voor veel sfeer en enthousiasme. Nederland won daar trouwens. Ze versloegen landen als Argentinië, Colombia, Spanje en België. Echt een topprestatie.” 
 

De spelregels

Maar hoe speel je nu het spel? En is het voor iedereen geschikt? Nick Bolhuis: “In principe is het voor jong en oud. Maar als je wat ouder bent, scheelt het als je eerder volleybal of voetbal hebt gespeeld. Het is redelijk fysiek en dynamisch. Je moet wel durven duiken. Gelukkig is de landing altijd zacht, blessures komen dan ook weinig voor.” Tijdens het spel staan er altijd 2 teams van 4 tegenover elkaar. Bij kinderen is dat wel eens 5 tegen 5. Allemaal heb je een vaste posities. Eén vaste speler op de trampoline, de rest staat op het opblaasveld. Bij het spel draait het om punten scoren op het andere veld.  Scoor je met je been dan krijg je 3 punten en scoor je met je hand dan krijg je er 1. Maximaal mag je 5 keer rondspelen voordat de bal over het net gaat. De voetbaltechniek is daarbij verplicht, zolang je maar niet vaker dan 2 keer met je voet speelt. Nick: “Punten scoren is natuurlijk belangrijk, maar de kick krijg je juist van de manier waarop. Zo kun je zelfs met een salto achterover op de trampoline smashen met je voet!”


Belgische sport

Oorspronkelijk komt bossaball uit België, waar Filip Eyckmans in 2005 de sport in Antwerpen introduceerde. Hij liet zich inspireren door Braziliaanse capoeira-acrobaten, de hype van het beachvolleybal en een trampolinespel dat hij ooit zag. Zo werd bossaball geboren. Naast de Utrechtse club zijn er inmiddels ook verenigingen in Almere, Nijmegen en Groningen. “Onderling spelen we eens per maand competitie”, vertelt Nick. En altijd vergezeld van luide muziek? “Wij draaien het volume vaak iets zachter. Onze focus ligt meer op het spel. Maar muziek helpt wel om beter in het spelritme te komen. Het maakt het makkelijker.”
 

Meer Bossaball

Kijk voor meer informatie en filmpjes ook eens op www.bossaball.nl en www.thesportbox.nl.    

Beeld bij artikel: Shutterstock.com