Duurzaam eten

Zo houd je rekening met mens, dier en het milieu


Wil je duurzaam eten, beperk dan je voedselverspilling en eet minder dierlijke en meer plantaardige producten. Daarmee behaal je de grootste winst. Maar er zijn meer dingen waar je op kunt letten. Bekijk onze tips. 

Suggesties voor jou

(Nog) geen suggesties beschikbaar

We hebben nog geen gegevens over jou, jouw doelen en jouw gezondheid verzameld, deze gebruiken we om onderwerpen en categorieën te tonen die op dit moment bij je passen.

Deelname is gratis en voor iedereen!

Doe je ook mee?
background

Hoe eet je duurzaam?

Duurzaam eten doe je door in de supermarkt bewust te kiezen wat je koopt. De manier waarop wij voedsel produceren en consumeren, vraagt namelijk veel van de wereld. Stop eens wat minder milieubelastende dierlijke eiwitrijke producten zoals vlees en kaas in je winkelkar. Kies juist voor producten met een keurmerk voor dierenwelzijn (bijvoorbeeld het Beter Leven Keurmerk), eerlijke handel (bijvoorbeeld Fairtrade), natuur, milieu (bijvoorbeeld het MSC keurmerk voor vis) en herkomst. Keurmerken zijn meestal goed te herkennen aan een logo op de verpakking.

Wat is duurzaam eten?

Wil je duurzaam eten, dan kun je volgens het Voedingscentrum op een aantal dingen letten. Allereerst: eet niet te veel. En zorg ervoor dat wat je eet, zo onbewerkt mogelijk is. Denk aan groente, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten. Kies je ook nog voor seizoensproducten, dan ben je helemaal goed bezig. Dan krijg je veel voedingsstoffen binnen, maar niet veel calorieën. Zoete dranken, snacks, koek en snoep heeft je lichaam niet nodig. Bovendien worden al deze bewerkte producten gemaakt in een fabriek, wat belastend is voor het milieu. Ook een belangrijk advies: gooi zo min mogelijk voedsel weg. Voedselverspilling kun je voorkomen door alleen te kopen én te koken wat je nodig hebt en ervoor te zorgen dat je je eten en drinken juist bewaart zodat het niet snel bederft. Hiermee kunnen we in Nederland ons milieu-impact tot wel 14% verlagen.

Zo drink je duurzaam

Vanuit duurzaamheid is het beste om kraanwater te drinken. Dit is gelijk ook de gezondste optie. Een tweede optie is thee of koffie. Omdat je voor koffie en thee water moet verwarmen, hebben deze dranken invloed op je energiegebruik. Voor thee is dat lager voor koffie. Alcoholische en suikerhoudende dranken zoals frisdrank en vruchtensappen hebben een hoge milieubelasting.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van duurzame keuzes? Download dan de SamenGezond-app en verbeter je eetgewoonten met hulp van de coach.