Duurzaam eten
Zo houd je rekening met mens, dier en het milieu
Wil je duurzaam eten, beperk dan je voedselverspilling en eet minder dierlijke en meer plantaardige producten. Daarmee behaal je de grootste winst. Maar er zijn meer dingen waar je op kunt letten. Bekijk onze tips.
-
Zo eet je duurzaam
Tips
-
Bewust boodschappen doen
Tips
-
Koken met restjes en kliekjes
Tips
-
Hoe duurzaam eet jij?
Test jezelf
-
Parttime vegetariƫr?
Zo krijg je toch voldoende voedingstoffen binnen
-
Hoe gezond is melk?
Blog melk
-
De kunst van een weekmenu
Gezonder eten met een planning
-
Herfstfruit top 10
Blog
-
Wintergroenten top 10
Blog wintergroenten
-
Voorjaarsgroenten top 10
Blog groenten
-
Zomerfruit top 10
Blog
Suggesties voor jou
(Nog) geen suggesties beschikbaar
We hebben nog geen gegevens over jou, jouw doelen en jouw gezondheid verzameld, deze gebruiken we om onderwerpen en categorieën te tonen die op dit moment bij je passen.
Deelname is gratis en voor iedereen!

Hoe eet je duurzaam?
Duurzaam eten doe je door in de supermarkt bewust te kiezen wat je koopt. De productie van voedsel vraagt namelijk veel van de wereld. Stop eens wat minder milieubelastende dierlijke eiwitrijke producten zoals vlees en kaas in je winkelkar. Door duurzamer te eten houd je rekening met dierenwelzijn (bijvoorbeeld te herkennen aan het Beter Leven Keurmerk), eerlijke handel (bijvoorbeeld Fairtrade), natuur, milieu (bijvoorbeeld het MSC keurmerk voor vis) en herkomst. Keurmerken zijn meestal goed te herkennen aan een logo op de verpakking. Wil je graag vlees eten, dan kun je kiezen voor de biologische variant. Op die manier houd je ook rekening met het welzijn van de dieren. Biologisch eten is in alle gevallen een goede keuze als je duurzamer wilt eten.
Wat is duurzaam eten?
Wil je duurzaam eten, dan kun je volgens het Voedingscentrum op een aantal dingen letten. Allereerst: eet niet te veel. En zorg ervoor dat wat je eet, zo onbewerkt mogelijk is. Denk aan groente, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten. Kies je ook nog voor seizoensproducten, dan ben je helemaal goed bezig. Dan krijg je veel voedingsstoffen binnen, maar niet veel calorieën. Eet minder vlees en zuivel, vanwege de hoge milieu-impact. Zoete dranken, snacks, koek en snoep heeft je lichaam niet nodig. Bovendien worden al deze bewerkte producten gemaakt in een fabriek, wat belastend is voor het milieu. Ook een belangrijk advies: gooi zo min mogelijk voedsel weg. Voedselverspilling kun je voorkomen door alleen duurzaam voedsel te kopen én te koken wat je nodig hebt en ervoor te zorgen dat je je eten en drinken juist bewaart zodat het niet snel bederft. Hiermee kunnen we in Nederland onze milieu-impact tot wel 14% verlagen. Het maken van een weekmenu kan je helpen om minder voeding te verspillen.
Zo drink je duurzaam
Vanuit duurzaamheid is het beste om kraanwater te drinken. Dit is gelijk ook de gezondste optie. Een tweede optie is thee of koffie. Omdat je voor koffie en thee water moet verwarmen, hebben deze dranken invloed op je energiegebruik. Voor thee is dat lager voor koffie. Alcoholische en suikerhoudende dranken zoals frisdrank en vruchtensappen hebben een hoge milieubelasting.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van duurzame keuzes? Ga dan aan de slag met de tips en coaching van SamenGezond of verbeter je eetgewoonten met hulp van een diëtist.