Drukke decembermaand
Zo houd je de balans, thuis en op het werk
It’s the most wonderful time of the year… Toch slaat juist vaak dan de decemberstress toe. Je privé-agenda zit vol afspraken, maar zakelijk moet je nog van alles afronden. Hoe houd je de balans?
Ze noemen het een feestmaand, maar door de eindejaarsdrukte voelt het niet altijd zo. December is een korte werkmaand waarin het werk toch af moet. Als collega’s extra vrije dagen opnemen, vallen er soms extra taken op jouw schouders. En dan kan ook het donkere weer en gebrek aan zonlicht ervoor zorgen dat je je minder energiek voelt. En wellicht heb je ook nog die kerstborrel op je werk en vele familieverplichtingen in het vooruitzicht. Hoe zorg je dat het allemaal haalbaar is?
1. Moet je dit écht doen?
Houd de maand overzichtelijk. Vraag je bij alles af of jij daadwerkelijk degene bent die dit moet doen. Kan een collega deze taak overnemen? En moet iets echt deze maand af zijn of kan het ook prima in januari? Wil je partner wellicht de kerstinkopen doen?
2. To-do-lijst
Voor nog meer overzicht zet je alle grote things-to-do en festiviteiten op één plek, bijvoorbeeld in een papieren of digitale agenda. Maak per activiteit een planning met de bijbehorende deadlines. Vergeet niet om zo nu en dan ook tijd open te laten. Dat geeft lucht als een taak meer tijd kost dan gedacht. Zo’n overzicht zorgt voor een goede to do-lijst en alleen al het maken ervan kan een opgeruimd hoofd geven.
3. Zoek de rust op
Een keiharde werk-deadline? Als je écht iets wilt afkrijgen, is een drukbezet kantoor de laatste plek waar je moet zijn. Vooral als het een ruimte betreft waar je regelmatig wordt afgeleid door bellende collega’s. Dus moet dat financiële overzicht echt af? Zoek een rustige plek of vraag eventueel of je kunt thuiswerken. Heb je bovendien geen last van files en uitgevallen treinen.
4. Hersteltijd
Gun jezelf ‘hersteltijd’ om de extra druk aan te kunnen. Maak tijdens de pauze even buiten een wandeling, dat is bovendien goed voor de concentratie. Of doe tussendoor even een opruimklus. Probeer voldoende te slapen, en werk ’s avonds niet te lang door. Het beste is om een uur voor je naar bed gaat iets te doen dat ontspant. Lunch gezond, drink voldoende water en blijf ook op kantoor in beweging. Dit zorgt uiteindelijk voor meer en beter resultaat op lange termijn. En: doe af en toe helemaal niets. Dat is belangrijk voor de hersenen om tot rust te komen.
5. In stukjes
Lijkt dat uitgebreide eindejaarsrapport een onoverkomelijke klus? Knip de taak op in overzichtelijke stukken met korte pauzes ertussen. Volg bijvoorbeeld de beroemde Pomodoro Techniek waarbij je tijdens een grote taak steeds 25 minuten werkt en dan 5 minuten pauzeert. Na 4 episodes neem je een langere pauze van 20 tot 25 minuten. Het idee erachter is dat je de vaart erin houdt, terwijl je toch voldoende rust neemt om even bij te tanken. Zet eventueel een timer, dan is de kans groter dat je je er ook echt aan houdt.
6. Verplichte nummers
Familiebezoeken, kerstborrels… Laten we eerlijk zijn: hoe erg is het als je dit jaar eens een verplichting overslaat? Zeg dat het je spijt en dat je volgend jaar echt je best doet om er wél bij te zijn. Of houd kerst dit jaar lekker makkelijk. Vier je kerst met de familie bij jou thuis, bestel dan iets van de catering of laat iedereen een gerecht meenemen.
7. Goed voornemen
Vaak weet je wel dat een klus voor het einde van het jaar af moet. Maar de realiteit is meestal dat we ‘m tot het laatste moment uitstellen. Als er dan onverwacht taken bijkomen door bijvoorbeeld een zieke collega, ontstaat stress. Daarom vast een goed voornemen voor volgend jaar: maak al in oktober of november een decemberplanning – en houd je eraan.