Druk? Zo kom je toch aan je beweging

Alle kleine beetjes helpen

Met een druk gezin en dito baan, schiet bewegen er makkelijk bij in. Bewegen kost namelijk tijd. Maar met onderstaande tips blijf je spelenderwijs bewegen, zonder dat het veel tijd kost.

1. Benut je fiets

Door jezelf te verplaatsen met de fiets werk je aan je fitheid, terwijl je energie verbruikt. Per dag 2 keer naar de crèche en terug, dan naar je werk en misschien ook nog even boodschappen doen, al die korte afstanden tellen al snel op tot een uur fietsen. Daarmee doe je niet alleen je bloedsomloop en stofwisseling een groot plezier, je verbruikt ook nog eens 400 tot 600 calorieën waardoor eventuele extra (zwangerschaps)kilo’s snel verdwijnen. Probeer om op stukken waar het veilig is zo hard mogelijk te fietsen, dan maak je fietsen tot een echte workout (en houd je tijd over).

2. Train met je kids

Een uitstekende manier om zelf in beweging te blijven is bewegen mét je kinderen. Organiseer voor een groep kinderen dansles. Of ga lekker hardlopen met je kinderen. Het hoeven beslist geen volwassen afstanden te zijn die je met ze aflegt.

De voordelen van hardlopen heb je al te pakken als je tijdens een wandeling samen korte sprintjes trekt: wie het eerst bij de volgende boom is. De wetenschappelijke naam voor het doen van dergelijke korte intensieve spurts is High Intensity Interval Training (HITT). Het blijkt dat HIIT zich kan meten met langer trainen bij een lagere intensiteit.

Zo bleek een intervaltraining van 10 x 1 minuut sprinten, afgewisseld met 75 seconden rustig doorlopen 3 keer per week voldoende om de stofwisseling in de spieren enorm te verbeteren.

3. Plan krachttraining

Probeer een keer per week een sport te beoefenen die je graag doet. Het kan bijvoorbeeld yoga, fitness, kettlebell of pilates zijn. Een (lichte) vorm van krachttraining dus. Ook al is het tillen van kleuters een pittige workout, het is goed om één keer in de week al je spiergroepen aan bod te laten komen. Zorg voor oppas of zoek een sportschool die over een crèche beschikt of waar ze sportlessen voor kids geven, dan kun je trainen terwijl je zoontje of dochter bijvoorbeeld judolessen volgt. Of doe eens een van deze activiteiten die je thuis kunt doen. 

4. Mijd de stoel

Misschien schiet het sporten er toch vaak bij in. Maak je niet teveel zorgen. Besef dat je als drukke moeder waarschijnlijk fysiek actiever bent dan menig ander persoon met een zittend leven. De bewijzen stapelen zich op dat zitten bijdraagt aan overgewicht, hoge bloeddruk en de kans op diabetes type 2. Onderzoek laat zien dat een uurtje sporten niet voldoende is om te compenseren dat je de hele dag op een stoel zit. Maar ben je een actieve moeder die bewust wat vaker de trap neemt, dan krijgt de zitziekte geen vat op jou.

5. Speel mee

Door zo vaak mogelijk met de kinderen naar buiten te gaan en mee te doen met tikkertje, verstoppertje en trampolinespringen, blijf je spelenderwijs en op een natuurlijke manier in conditie. En je kinderen vinden het natuurlijk heerlijk dat je meedoet.