Afvallen door water te drinken

Drinken voor je ideale gewicht: de do’s en don’ts

Afvallen door water drinken? In ieder geval kan het een goeie bijdrage leveren. Omgekeerd kan drinken van sommige drankjes ervoor zorgen dat je ongemerkt (weer) aankomt. Drinken voor je gewicht: we geven de do’s en don’ts.

Afvallen door water drinken? Dit moet je WEL doen:

1. Start de dag met een glas water

Na een nacht slapen is je lijf aardig wat vocht verloren via de ademhaling en transpiratie. Vul dat vocht aan, nog voor je gaat ontbijten. Dat helpt om je lichaam en de spijsvertering goed aan het werk te zetten en het vult je maag alvast een beetje. Het is trouwens een fabeltje dat citroensap in water helpt bij de vetverbranding. Gewoon helder kraanwater is de beste start van elke dag. Warm, lauw of koud: dat maakt niets uit. Neem gewoon waar je trek in hebt. In dit blog geven we antwoord op de meest gestelde vragen over water.

2. Drink 1,5 tot 2 liter

Veel drinken, met name veel water drinken, is een heel goede gewoonte. Het helpt je lichaam bij de spijsvertering, de temperatuurregulatie en het uitscheiden van afvalstoffen. Ook thee en koffie zonder suiker zijn een gezonde keuze. Hoeveel liter water per dag moet je dan drinken? Je hebt dagelijks in totaal ongeveer 1,5 tot 2 liter drinkvocht nodig, dat zijn omgerekend ongeveer 7 tot 9 grote glazen van 225 ml.

Lees ook: van koffie en thee droogt je lichaam uit… en andere fabels & feiten over drinken.

3. Stap over op water

Denk niet dat je vanzelf veel zal afvallen door water te drinken. Maar veel water drinken kan wel een flinke bijdrage leveren als je frisdranken en alcoholische dranken wisselt voor water en thee. Een rekenvoorbeeld: als je elke dag een glas cola en een glas bier drinkt en dat omwisselt voor water, scheelt dat 180 kilocalorieën per dag. Dat zijn 65000 calorieën per jaar! Als je bedenkt dat je voor het verlies van 1 kilo ongeveer 7000 calorieën moet rekenen, zou deze verandering in theorie al kunnen leiden tot 9 kilo gewichtsverlies per jaar.

4. Maak water net iets leuker

Wil je afvallen door meer water te drinken, maar je vindt water wat saai? Voeg dan wat smaakmakers toe aan een kan water, zoals schijfjes citroen of sinaasappel of plakjes komkommer. Ook lekker zijn groene kruiden (munt, citroenmelisse) of specerijen (een kaneelstokje of plakjes gemberwortel). Koolzuurhoudend bronwater is natuurlijk ook een prima keuze. Schenk het eens in een champagneglas er laat er wat granaatappelpitjes in “dansen”, voor een extra feestelijk gezicht.

Thee drinken is ook een goed idee, mits je er geen suiker aan toevoegt. Lekker met gemberwortel en citroen bijvoorbeeld. Over gember wordt overigens veel beweerd. Als je verschillende internetbronnen moet geloven, kun je met gember afvallen. Het Voedingscentrum geeft echter aan dat er meer goed opgezet onderzoek bij mensen nodig is om dit effect aan te tonen. Gember staat wel in de Schijf van Vijf, gebruik het dus gerust als smaakmaker.

Dit moet je vooral NIET doen:

1. Suikerhoudende dranken kiezen

Wil je afvallen? Dan is het echt jammer als je kiest voor suikerhoudende dranken, zoals frisdrank, chocomel, drinkyoghurt of een smoothie. Je krijgt daarmee ongemerkt veel suiker binnen, vaak wel zo’n 6 tot 7 suikerklontjes per glas. En daarmee dus ook flink wat calorieën, terwijl dranken je niet snel een “vol” gevoel geven. Overschakelen naar water, thee of koffie zonder suiker is het allerbeste. En light frisdranken dan? Ook daarvan is niet bewezen dat het een gunstig effect heeft op afvallen. Bovendien ontwen je daarmee niet de zoete smaak. Lees ook dit blog met inspiratie voor gezonde én lekkere dranken zonder toegevoegd suiker.

2. Alcohol drinken

Drink zo min mogelijk alcohol als je wilt afvallen. Alcoholische dranken leveren namelijk veel calorieën en ze kunnen je eetlust verhogen. Bovendien raak je door alcohol wat minder geremd, waardoor je sneller valt voor verleidingen als chips of bitterballen.

3. Vruchtensap drinken

Vruchtensap heeft dan wel een supergezond imago, het is toch geen slimme keuze als je wilt afvallen. Een glas sinaasappelsap bevat bijvoorbeeld al snel het sap van 2 tot 3 sinaasappels en zo’n 7 suikerklontjes. Je krijgt met zo’n glas sap wel de suikers en de calorieën binnen, maar niet de zo gezonde vezels. Fruit is dus prima, maar liever niet om te drinken! Een simpele aanpassing, die je helpt je ideale gewicht te bereiken, of juist te behouden.

 
  • www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/afvallen-en-gewicht/ik-wil-afvallen-helpt-het-om-grapefruitsap-of-citroensap-te-drinken-.aspx 
  • www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/afvallen-en-gewicht/gaat-het-afvallen-beter-als-ik-veel-water-drink-.aspx
  • www.nieuwsvoordietisten.nl/zoetstoffen-werken-niet-bij-afvallen/