Schulden slim aanpakken

Do’s en don’ts

Je hebt schulden. Hoe pak je dit nu slim aan? Schulden hebben betekent niet dat je de regie over je eigen financiële huishouding volledig verliest. Misschien is er zelfs nog gewoon ruimte voor leuke dingen, als je het slim aanpakt.

Oorzaken van schulden

Schulden kun je op de meest uiteenlopende manieren oplopen. Voor de een begint het met een iets te hoge telefoonrekening, bij de ander kunnen er serieuzere problemen aan ten grondslag liggen. Wat de reden ook mag zijn: schulden hebben is niet fijn. Niet alleen voor je portemonnee, maar vooral ook voor je gezondheid. Wanneer de stress en de zorgen eindelijk verdwenen zijn, sta je namelijk stukken vrolijker in het leven. Daarom hier een aantal do’s en don’ts bij schulden.
 

Don’ts

1. Je schamen voor je schulden

Schulden hebben is niet iets om je voor te schamen. Een ongelukje zit in een klein hoekje en hetzelfde geldt eigenlijk ook voor schulden. Zoals gezegd: voordat je het weet is iets heel kleins opgelopen tot een grote schuld. Veel mensen schamen zich voor hun schulden, maar het opkroppen van je stress en gevoelens levert niets op. Het is gezond om er vooral over te praten. Je zult zien dat je omgeving er meer begrip voor heeft dan dat je denkt.
 

2. Denken dat het allemaal wel losloopt

Het is niet het einde van de wereld, maar je schulden te makkelijk opnemen is ook niet goed. Betalingsachterstanden hebben vraagt om serieuze actie. Om die terug te dringen zal je je toch echt moeten inzetten. Die inzet zal snel genoeg beloond worden.
 

3. Post laten stapelen

Als je eenmaal in de schulden zit, hebben veel mensen de neiging om hun post niet meer te openen, omdat ze het moeilijk vinden hun schulden onder ogen te zien. Met als gevolg dat het overzicht over je schulden volledig kwijt is. Als je niet oplet kan zomaar ineens de deurwaarder op de stoep staan. Verderop lees je meer over het bijhouden van je administratie.
 

4. Denken dat je helemaal geen leuke dingen meer kunt doen

Ook als je schulden hebt, moet het mogelijk zijn om er af en toe nog een keer op uit te gaan. Wees creatief met je uitjes: de kinderboerderij kan bijvoorbeeld net zo leuk zijn als de dierentuin. Wil je toch naar de dierentuin of een pretpark, zoek dan eens naar sites waar kaartjes met korting worden aangeboden. Budget hiervoor kun je bij elkaar krijgen door een apart spaarpotje voor leuke dingen bij te houden. Inspiratie nodig? Hier leer je dat lowbudget leven zelfs erg leuk kan zijn!
 

5. Invloed van stress op je lichaam

Dat stress vaak zorgt voor slapeloze nachten is niet nieuw, maar in dit geval toch noemenswaardig. De invloed van stress (en een gebrek aan slaap) op je lichaam is groter dan dat je misschien verwacht. Bovenmatig veel stressen kan op termijn zelfs van invloed zijn op je geheugen. We kunnen het niet genoeg benadrukken: van aflossen voel je je jaren jonger.
 

Do’s
 

1. Krijg inzicht in je inkomsten en uitgaven

Om grip te krijgen op je schulden, moet je eerst precies weten wat er inkomt en wat er uit gaat. Dit begint met het op orde krijgen van je administratie. Spreek goed met je partner af wie de administratie bijhoudt, maar neem dit ook regelmatig samen door zodat niemand voor verrassingen komt te staan.

Zorg ervoor dat er geen stapels ongeopende (digitale) enveloppen blijven liggen en bekijk regelmatig online je facturen. Je telefoonrekeningen worden bijvoorbeeld altijd digitaal aangeboden. Bekijk goed wanneer je iets moet betalen en betaal op tijd om vervelende herinneringen te voorkomen.
 

2. Schrijf op wat er in en uit gaat

Bij het krijgen van inzicht in je schulden, hoort ook het opschrijven in de vorm van een handig overzicht (begroting). Hiermee zie je direct hoeveel ruimte je hebt. Let wel op: niet elke maand is hetzelfde. Het meeste overzicht heb je als je rekent met een gemiddeld maandbedrag.
 

3. Maak keuzes

Nu je uitgaven en inkomsten precies op een rijtje hebt, kun je makkelijker knopen doorhakken. Er zijn vast dingen waar je op kunt besparen. Misschien lees je de krant die dagelijks binnenkomt eigenlijk amper of gebruik je steevast minder belminuten dan dat je betaalt. Je schulden zelf oplossen is echt mogelijk!
 

4. Tref betalingsregelingen

Als het niet anders kan, kun je kijken of je betalingsregelingen kunt treffen. Dit kan vaak gemakkelijk bij zorgverzekeraars en providers van mobiele telefonie en internet, check hiervoor de websites van de betreffende partijen. Ook met de Belastingdienst kun je een regeling treffen. Bel gewoon even met de gratis BelastingTelefoon 0800-0543 en regel een betalingsregeling zonder rente. Vanaf nu gaat het automatisch van je rekening. Zo geregeld!

Schakel nog even de hulp in van een van de financiële professionals bij www.kandoor.nl. Zij helpen je met je financiële vraag, zodat jij een echt zorgeloze vakantie hebt. En zij doen dat ook nog eens vrijwillig, gratis en in hun eigen tijd. 

 
  • https://www.nibud.nl/consumenten/zelf-je-schulden-regelen/
  • https://www.zelfjeschuldenregelen.nl
  • https://uitdeschulden.nu/zelf-aan-de-slag/tips/
  • https://www.nibud.nl/consumenten/in-4-stappen-grip-op-geld/
  • https://www.nibud.nl/consumenten/minder-inkomen/
  • https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/wat-doet-stress-met-ons-lichaam-en-brein/#