Doorwerken na pensioen?

Ruurt, Jan en Tiny vertellen hoe zij dat doen

Ruurt, Jan en Tiny hadden al lang van hun welverdiende pensioen kunnen genieten. Toch kiezen zij er zelf voor om door te werken na hun pensioen. “Het houdt je fit en vitaal.”
 

‘Ik doen het rustiger aan’

Ruurt (69) is zelfstandig ondernemer. Hij werkt fulltime. Ruurt: “Ik ga door tot het niet meer kan! Ik zou niet zonder mijn werk kunnen en het voordeel van zelfstandig ondernemen is dat je ook niet met pensioen hoeft. Toen ik een jaar of 19 was ben ik voor mijn vader gaan werken en 10 jaar later heb ik de zaak van hem overgenomen. Naast een kleine aannemerij hebben we een flink aantal woningen die we verhuren aan particulieren. Ik zou vooral de spanning die dit werk met zich meebrengt missen. Er is altijd wat, daardoor blijf ik scherp. Vorig jaar was ik door een zware hartoperatie een paar weken uit de running. Vreselijk! Hoewel ik inmiddels weer ruim 40 uur per week op mijn kantoor aanwezig ben, doe ik het sindsdien wel rustiger aan. Zo regel ik in die tijd ook al mijn privézaken en ga ik bijvoorbeeld naar de kapper of garage. Ook ga ik geregeld met mijn vrouw een paar dagen weg. Ondanks de verantwoordelijkheden die een eigen bedrijf met zich meebrengen ben ik zo vrij als vogel. Normaal gesproken ga ik zomers 5 weken zeilen, dit jaar was dat slechts 10 dagen door de renovatie van het grachtenpand waar ik kantoor houd. Dat is zo’n megagroot project, daar wil ik bovenop zitten. Uitrusten komt later wel.”

‘Minder dagen per week’

Jan (69) is op zijn 55ste vervroegd met pensioen gegaan. Sindsdien werkt hij een paar dagen per week. Jan: “Na één van de vele reorganisaties van het bedrijf waar ik 25 jaar werkte, kreeg ik 15 jaar geleden een riante regeling aangeboden. Het kwam erop neer dat ik tot mijn pensioengerechtigde leeftijd doorbetaald zou krijgen, zonder enige belemmering als een concurrentiebeding. Hoewel ik nog niet aan stoppen met werken dacht, heb ik dat aanbod gelijk geaccepteerd. Al snel vroeg de nieuwe eigenaar, die de diepvriestak waar ik al die jaren voor had gewerkt, voor hem te komen werken. Al met al heb ik geen dag zonder werk gezeten. Voor mij is het belangrijk om een zinvolle invulling aan de dagen te geven. Wel besloot ik terug te gaan naar 2 à 3 dagen per week. Niet alleen omdat ik het niet meer voor het geld hoefde te doen, maar ook omdat ik dan meer tijd overhoud voor mijn vrijwilligerswerk. Recentelijk ben ik na 3 tijdelijke contracten ZZP’er geworden. Voorheen zag ik erg op tegen de administratieve rompslomp die daarbij komt kijken, maar dat valt erg mee. Hoe lang ik dit blijf doen? Zeker niet tot mijn 80ste. Maar voorlopig vind ik het nog veel te leuk.”

‘Ik doe m’n werk nu vrijwillig’

Tiny: “Ik ben altijd werkzaam geweest in de bejaardenzorg. Toen ik 66 werd, ben ik met pensioen gegaan. Eén van de dames vroeg mij of ik haar niet kon blijven bezoeken en bij de andere mevrouw deed ik een keer haar haren, toen zij vroeg of ik dat niet elke week voor haar wilde doen. Nu ga ik vrijwel elke week bij beiden langs om hun nagels te doen, hun haren te wassen en in de krullers te zetten en ze een voetenbadje te geven. Eigenlijk alles waar een verzorgende niet aan toekomt. Daarnaast ben ik er natuurlijk ook om samen een kopje koffie te drinken en gezellig even te kletsen. Eén van de dames breng ik ook weleens naar de kapper of tandarts en als er een stapeltje strijkgoed ligt, pak ik dat ook mee. Waarom ik vrijwilligerswerk doe? Ik vind het gewoon ontzettend leuk om mensen te verzorgen. Daarnaast houdt het je fit en vitaal. Mijn man doet waar mogelijk nog meer vrijwilligerswerk en daarnaast passen we regelmatig op de kleinkinderen; ik zorg met liefde voor heel jong tot heel oud. Dat krijg je denk ik als je in de zorg werkzaam bent geweest. Zolang mijn lijf aangeeft dat ik het aankan, blijf ik doorwerken.”

Doorwerken na pensioen? Tips van Ruurt, Jan en Tiny:

1. Zoek iets - betaald of vrijwillig - wat in het verlengde van je beroep ligt. Zo borduur je voort op waar je al goed in bent.   

2. Zorg goed voor jezelf: eet gezond houd je conditie op peil en zorg voor voldoende rust.  

3. Langer doorwerken hoeft niet fulltime, je kunt er ook voor kiezen om terug te gaan naar een paar dagdelen. Voordeel: zo houd je meer tijd over voor andere leuke dingen. 

Lees ook dit blog: Zo besteedt gepensioneerde Frits zijn tijd nuttig.