Collecteren voor het goede doel

‘Je ontmoet mensen en je bent lekker buiten’

Monica, Olga en Frederique collecteren alle 3 voor een stichting. “Je zet je in voor de maatschappij, leert de mensen in je buurt beter kennen en bent buiten in beweging.”

‘Ik heb heel wat discussies moeten voeren’

Monica van Veen (46), makelaar: “Ik haal al een jaar of 5 geld op voor de Hartstichting. Mijn schoonmoeder deed dit al en vertelde dat ze iemand bij mij in de buurt zochten. Omdat het voor het goede doel is, dacht ik: laat ik het eens een keertje proberen. Niet wetende dat vlak voor de collecteweek de Hartstichting negatief in het nieuws kwam over de beloning van de directeur… Ik heb heel wat discussies aan de deur moeten voeren. Toch loop ik sindsdien trouw elk jaar, meestal samen met mijn zoon van 7. Zo geef ik hem direct het goede voorbeeld. Daarbij werken kinderen vertederend, dat helpt. Ik loop zo’n 3 keer in één collecteweek. Competitief als ik ben, probeer ik altijd over het bedrag van het jaar daarvoor te gaan. Eigenlijk kent collecteren alleen maar voordelen: je zet je in voor je medemens, je bent lekker buiten en het is – zeker in mijn oude straat waar ik iedereen kende – bijna een sociaal gebeuren.”

‘Je leert je buurt beter kennen’

Olga Walraven (44), zelfstandig ondernemer: “Vorig jaar heb ik voor het eerst een collecte voor het Rode Kruis gelopen. Mijn buurvrouw collecteert elk jaar voor deze stichting, maar die had het zo druk dat ik spontaan aanbood om het van haar over te nemen. Zo hielp ik niet alleen haar uit de brand, maar kon ik gelijk iets goeds doen voor de maatschappij. Als ik heel eerlijk ben viel het lopen mij wel een beetje tegen… Het neemt veel tijd in beslag, niet iedereen doet even aardig tegen je en wat haal je uiteindelijk nou op? Wel is het een heel leuke manier om je buurt beter te leren kennen. Ik had geregeld zoiets van: “Hé, woon jij hier?!” En het voelde beter dan alleen geld in een bus te stoppen. Of ik nog een keer ga lopen? Ik wil niet vast zitten aan één doel, maar ik sluit het zeker niet uit. Maar wat mij betreft komt er snel een ‘digitale collectebus’, zodat je met een Tikkie makkelijk geld kunt overmaken. Is het probleem ‘geen kleingeld’ ook gelijk opgelost.”

‘Collecteren vind ik stiekem best leuk’

Frederique Meeder-Canneman (42), thuisblijfmoeder: “Omdat ik vind dat de prachtige natuur waar ik woon behouden moet blijven, zet ik mij al jaren in voor Natuurmonumenten. Na een aantal jaar collecteren, heb ik vorig jaar voor het eerst de coördinatie gedaan. Je benadert dan de collectanten, bedenkt een looproute voor ze, brengt en verzamelt de collectebussen en telt samen met iemand anders het geld. Omdat het coördinatiewerk toch wat veel was naast een druk gezin, ben ik dit jaar weer ‘gewoon’ collectant voor Natuurmonumenten. Ik ben blij dat de collecteweek dit jaar in juni is. Het loopt toch lekkerder als het licht is en vooral oudere mensen doen in het donker niet altijd meer open. Want eerlijk is eerlijk: niet iedereen ontvangt je met open armen. Toch zijn de reacties over het algemeen heel leuk en heb ik dankzij het collecteren mensen ontmoet die ik anders nooit gesproken had. Naast Natuurmonumenten loop ik voor de Nederlandse Brandwonden Stichting. Ik vind collecteren stiekem best leuk!”