Met online zelfhulp kan je inzicht krijgen in je eigen mentale gezondheid. En hier zelf mee aan de slag. Wil jij weten of je kans loopt om overspannen of zelfs in een burn-out te raken? Of ligt een depressie op de loer? Doe de zelftest en kijk wat jij zelf kan doen.
-
Ben jij een piekeraar? Doe de test!
8 vragen over de afgelopen 3 maanden
-
Minder piekeren?
Deze artikelen, tips en cursussen helpen je daarbij
-
Test jezelf: ervaar jij werkstress?
Ontdek in 8 vragen hoe jij ervoor staat en krijg tips
-
Omgaan met werkdruk
Effectieve tips tegen werkstress
-
Stress: hoe herken je het? Wat kun je er tegen doen?
Tips om beter om te gaan met stress
-
Neerslachtig? Zo zit je snel lekkerder in je vel
Af en toe een dipje is heel normaal
Suggesties voor jou
(Nog) geen suggesties beschikbaar
We hebben nog geen gegevens over jou, jouw doelen en jouw gezondheid. Doe mee, zodat we de onderwerpen en thema's kunnen laten zien die bij je passen.
Deelname is gratis en voor iedereen!

Hoe gaat het met je? Depressie test geeft inzicht
In Nederland krijgt iets minder dan 1 op de 5 volwassenen te maken met een depressie. En maar liefst 1 op de 6 werknemers heeft last van burn-out klachten. Iedereen heeft wel eens last van een dip. Ben je lange tijd somber, neerslachtig en vermoeid? Dan is het belangrijk om deze signalen niet te negeren. Ga bijvoorbeeld aan de slag met online zelfhulp, zodat je hulp krijgt bij het herkennen en voorkomen van een (beginnende) burn-out of depressie. Als je veel last hebt van een sombere stemming of stress is het verstandig naar je huisarts te gaan.
Ben ik depressief of overspannen?
Bij een depressie kun je ondergedompeld raken in somberheid. Je verliest je interesse in de mensen en de dingen om je heen en kunt niet meer echt genieten. Een depressie kun je op alle leeftijden krijgen, maar openbaart zich meestal tussen de 25 en 45 jaar en twee keer zo vaak bij vrouwen als bij mannen. De oorzaak is bijna altijd een combinatie van factoren. Erfelijkheid is de belangrijkste biologische factor. In sommige families komen depressies vaker voor dan in andere. Ook een ingrijpende gebeurtenis kan een depressie veroorzaken. Daarnaast heb je een hoger risico bij faalangst, weinig zelfvertrouwen en als je moeite hebt om steun te vragen. Om depressieve klachten te verminderen is een gezonde leefstijl belangrijk. En zoek ook hulp. Ga naar je huisarts of bespreek je gevoelens met je partner of vrienden en vraag hen je te helpen.
Wanneer heb je een burn-out?
Bij een burn-out voel je je opgebrand en heb je geen energie en motivatie meer voor dagelijkse bezigheden. Als je lange tijd wordt blootgesteld aan stress, zijn je lichaam en geest in staat om zich voortdurend aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. De mens is in staat om enorm de rek te zetten op wat (nog) kan. Met het idee: volgende maand wordt het beter, nog even een stapje harder of nog iets langer door. De klachten verergeren en het lichaam en de geest passen zich aan. Tot op het moment dat je echt niet meer verder kan en het lichaam letterlijk aan de noodrem trekt. Opgebrand, burn-out. Burn-outcoaches zijn het erover eens: leg de lat niet te hoog en neem op tijd rust. Hersteltijd is hard nodig om het brein tot rust te laten komen. En doe eens alleen maar dingen die je fijn vindt, zonder doel.