5 vragen over water
Water heb je elke dag nodig
Je hebt water nodig. Elke dag! Dat water is nodig voor het vervoer van stoffen door je lichaam en om afvalstoffen kwijt te raken, die plas je namelijk uit. Ook helpt water bij het regelen van je lichaamstemperatuur. Superbelangrijk dus, water. Daarom: antwoord op de meest gestelde vragen over water.
Vraag: hoeveel water heb je dagelijks nodig?
Antwoord: volwassenen hebben iedere dag 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Dit hoeft niet alleen maar water te zijn. Alle dranken tellen mee, dus bijvoorbeeld ook melk, thee, koffie en karnemelk. Niet iedere drank is echter even gezond. Omdat water geen calorieën bevat en de tanden niet aantast, staat het in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Daarnaast is water goedkoop, goed voor het milieu, makkelijk mee te nemen en overal verkrijgbaar. Specifieke richtlijnen voor de hoeveelheid van alleen water zijn er niet.
Vraag: kun je ook teveel water drinken?
Antwoord: ja, als je in korte tijd heel veel drinkt (bijvoorbeeld 2 liter in een halfuur), kan dit teveel zijn voor je lichaam. Je bloed raakt dan verdund. Daardoor wordt de concentratie mineralen (zoals natrium) in je bloed lager. Deze watervergiftiging wordt ook wel “acute hyponatriëmie” genoemd. Symptomen zijn bijvoorbeeld concentratiestoornissen, hoofdpijn, misselijkheid, spierkramp of zelfs een coma. Verdeel drinken daarom over de dag.
Vraag: is mineraalwater beter dan kraanwater?
Antwoord: nee. In Nederland kun je beter kraanwater drinken. Het behoort namelijk tot de beste van de wereld. Continu wordt gecontroleerd of het aan alle wettelijke eisen voldoet. Mineraalwater hoeft niet te voldoen aan de eisen van het Nederlandse kraanwater. Zo kan mineraalwater bijvoorbeeld meer zouten bevatten dan ons kraanwater bevat.
Vraag: is het goed voor je huid om veel water te drinken?
Antwoord: het Britse voedingscentrum heeft een tijdje geleden op basis van onderzoek geconcludeerd dat daar geen wetenschappelijk bewijs voor is. Maar misschien is het je weleens opgevallen dat je huid rimpeliger wordt als je weinig drinkt. Door meer te drinken neemt de druk in je lichaam toe en oogt je huid weer gladder. Water gaat huidveroudering echter niet tegen.
Vraag: waarom kun je niet in elk land water uit de kraan drinken?
Antwoord: in sommige landen is de kwaliteit van het drinkwater niet zo hoog als in Nederland. Ook zijn er landen waar het leidingwater officieel wel veilig is, maar daar zijn de waterleidingen niet al te best onderhouden. Ook kan er een drukprobleem zijn waardoor water stil kan staan in de leidingen. Bacteriën kunnen in dat stilstaande water gaan groeien en zich vermenigvuldigen. Omdat ons lichaam daar niet aan gewend is, kunnen we er maag- en darmklachten van krijgen.
Op www.waterinhetbuitenland.nl kun je controleren of het kraanwater in jouw vakantieland veilig is om zo te drinken.
- Voedingscentrum http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/water.aspx
- RIVM http://www.rivm.nl/Onderwerpen/D/Drink_en_zwemwater/Drinkwater
- Brits Voedingscentrum http://www.nutrition.org.uk/
- Hyponatriëmie https://encyclopedie.medicinfo.nl/natriumtekort-hyponatriemie
- Water in het buitenland www.waterinhetbuitenland.nl