Heet, heter, heetst

Zo haal je het meest uit je saunabezoek

De Finnen weten het al veel langer: de sauna is goed voor je. Hier leggen we nog eens uit waarom precies. En wat moet je doen om er écht gezonder en fitter van te worden?

Zeker met deze winterse temperaturen is het heerlijk om op te warmen in de sauna. Goed nieuws: wetenschappers concluderen dat saunabezoek daadwerkelijk een ontspannend effect heeft op spieren, gewrichten en op de geest. Het gehalte serotonine, de lichaamseigen stof waar we ons blij en relaxed door voelen, in het bloed neemt namelijk toe. Wat zorgt voor minder stress en spanning.  

Gezondheidseffecten

Maar er is meer… Uit jarenlang Fins onderzoek blijkt dat saunabezoekers langer leven en minder kans hebben op fatale hart- en vaatziektes. Het hart gaat sneller kloppen en dat is goed voor de werking van het hart en de doorbloeding van het lichaam. Hoe vaker de proefpersonen de sauna bezochten, hoe meer het risico afnam.

Een ander, Duits onderzoek laat zien dat saunabezoek ook het immuunsysteem verbetert en de bloedsomloop stimuleert. Het lichaam reageert heftig op de warmte en daarna de kou en maakt daardoor antistoffen aan. Als je geregeld de sauna bezoekt, ben je beter beschermd tegen verkoudheid.

Met het zweet worden ook afvalstoffen afgevoerd. Je lichaam wordt flink warm en afkoelen is dan ook essentieel. Ook het afkoelen heeft een gunstige werking op het lichaam: het heeft een stimulerende werking op bepaalde organen en de celvernieuwing van de huid wordt gestimuleerd.

Stappenplan voor het beste resultaat

  1. Begin met een warme douche en droog jezelf goed af zodat je huid via transpiratie beter kan afkoelen.
  2. Neem vervolgens een warm voetbad. Door het warme water warmt het lichaam vast op via de voeten. Bloedvaten verwijden zich alvast wat en hierdoor zal het lichaam in de sauna goed kunnen transpireren waardoor je meer afvalstoffen afvoert.
  3. In de saunacabine kun je onderin of bovenin gaan liggen. Onderin is het ‘t minst warm, bovenin het heetst. Kies wat je voorkeur heeft, het één is niet beter dan het ander.
  4. Ga zitten of liggen met een handdoek onder je lichaam voor de hygiëne.
  5. Je mag zelf weten hoe lang je in de cabine blijft, maar het is verstandig om na 15 minuten de saunacabine uit te gaan. Na vijftien minuten gaat de lichaamstemperatuur te veel oplopen en wordt het belastend voor het lichaam.
  6. Als je in de sauna ligt, ga dan eerst even rechtop zitten om duizeligheid te voorkomen.
  7. Afkoelen is essentieel. In de sauna warmt je lichaam op en je lichaam moet deze warmte ook weer kwijt kunnen. Loop vanuit de saunacabine naar buiten om het afkoelen op een rustige manier te beginnen. Door de frisse lucht raken je longen de warmte kwijt.
  8. Neem daarna een koude douche of spring, als je durft, het koude bad in. Door alleen buiten te lopen koel je niet voldoende af. Als je daarna lekker gaat zwemmen in het zwembad koel je rustig verder af en sluiten de poriën in de huid zich weer.
  9. Na het afkoelen kun je je lichaam weer op temperatuur brengen via het warme voetbad.
  10. Rust zeker 20 tot 30 minuten uit tussen elke saunaronde en vergeet niet om heel veel water te drinken. Doe dat pas na je saunaronde, zodat je optimaal effect hebt van het afdrijven van alle afvalstoffen.