“Ik wil laten zien dat er nog van alles mogelijk is”

Marique Wentink (54) over ‘Klimmen tegen MS’

Op 5 juni fietsen en wandelen duizend mensen naar de top van de Mont Ventoux. Ze doen mee aan ‘Klimmen tegen MS’, om geld in te zamelen voor de bestrijding van deze ziekte. Ook MS-patiënte Marique Wentink (54) schreef zich in. Ze is nu druk aan het trainen. Lees hier haar blog. 

“In 2012 sloeg de diagnose MS bij mij in als een bom. Ik zat al jaren niet goed in mijn vel, was behoorlijk depressief. Dat ik ook nog deze ziekte heb, was een heel harde klap. Maar ik wil er positief mee omgaan. Wil laten zien dat er nog van alles mogelijk is. MS is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Dat kan invloed hebben op je spieren, maar zelf heb ik vooral last van korte-termijn-geheugenverlies en grote vermoeidheid. Ook ben ik bij stress heel snel gevloerd.
 

Van fietsen naar wandelen

Drie jaar geleden kwam het ineens in me op: ik wil de Mont Ventoux fietsen! Om mezelf te bewijzen dat ik het nog kan. Om trots op mezelf te zijn. Het is gelukt, maar nu is me dat te zwaar. Wandelen gaat me wel nog steeds goed af. Afgelopen oktober heb ik een berichtje op Facebook geplaatst: wie wil mee voor het goede doel ‘Klimmen tegen MS’ op 5 juni? Leuke reacties kreeg ik daarop. We hebben een team samengesteld en ons ingeschreven als ‘La Toppertjes’. Vriendinnen Marlies en José, diens zus Paula en ik.
 

Stijf in de benen  

José woont bij mij in de buurt en is mijn maatje. Zij heeft twee keer kanker overwonnen en is echt een kei. Wij motiveren elkaar enorm. Fijn! De afgelopen maanden sporten en wandelen we veel samen om ons voor te bereiden op 5 juni. Die eerste weken was ik nog behoorlijk stijf in de benen. Nu voel ik dat mijn conditie vooruit gaat en dat mijn spieren sterker worden. Ik train nu drie keer in de week en probeer ook op mijn eten te letten. Af en toe heb ik een terugval. Dan voel ik me gedeprimeerd, kom tot niets. Maar we slepen elkaar er doorheen. Ook met de andere vrouwen proberen we zo veel mogelijk af te spreken om samen te wandelen. Twee jaar geleden deed ik alles in m’n eentje, de voorbereiding en de fietstocht zelf. Maar ik merk: het is zoveel leuker om dit samen te doen.
 

Nog even wat inzamelen

Deelnemers aan ‘Klimmen tegen MS’ moeten in principe ieder vijfhonderd euro inleggen. Bij ons staat de teller nu op bijna 560 euro samen. Dus we hebben nog wel wat te gaan… Paula heeft aan Albert Heijn gevraagd het statiegeld van de lege flessen beschikbaar te stellen. Goed idee! Op Koningsdag gaan we op de rommelmarkt staan. Ook spreken we familie en bekenden aan om ons te sponsoren. Alle bijdragen zijn welkom. Maar als we het bedrag niet bij elkaar krijgen, gaan we tóch. Dan lopen we de Mont Ventoux maar op eigen gelegenheid. Dit doel laat ik me niet afnemen. Het geeft mijn leven meer voldoening.”

Benieuwd naar het vervolg, lees dan ook Mariques volgende blog