De invloed van een online gezondheidscoach

Ambassadeur van gezondheid

Het is avond en ik zet een kop thee voor mezelf en mijn vriend Daan. Ik pak de theezakjes, maar grijp mis bij de honing. “Heb je die op de boodschappenlijst gezet?”, vraag ik Daan. Waarop hij zegt: “Nee, de SamenGezond-coach adviseert me geen suiker of honing in de thee te doen. Dus ik ben ermee gestopt.” Enigszins verbaasd kijk ik hem aan. Want die SamenGezond-coach ben ik.

Mijn naam is Hanna, 27 jaar. Ik heb Voeding & Diëtetiek gestudeerd en werk nu 5 jaar bij Menzis, locatie Groningen. Mijn carrière hier startte bij de afdeling Service voor ons online label Anderzorg, waarna ik doorstroomde naar een job als voedingsdeskundige bij ons online gezondheidsprogramma SamenGezond.

Ambassadeur van gezondheid

Als diëtist heb ik geleerd dat je door een gezonde leefstijl een grotere kans hebt om gezond oud te worden. Tijdens mijn studie merkte ik al dat de wereld hier steeds meer in begon te geloven en dat er steeds meer aandacht voor kwam. Tot mijn grote plezier is ook Menzis ambassadeur van een gezonde leefstijl, omdat het de kwaliteit van leven verbetert en de kans op chronische ziektes vermindert. Deze overtuiging is zelfs zó sterk dat we serieus werk maken van preventie en er fors in investeren. SamenGezond is daar natuurlijk een goed voorbeeld van.

Voor wie SamenGezond nog niet kent: het is een initiatief van Menzis én een digitale coach voor iedereen die een gezond steuntje in de rug kan gebruiken. Het helpt mensen om hun leefstijl te verbeteren. Bijvoorbeeld op het gebied van voeding, beweging, slaap of werk-privé-balans. Via een app, website en mailings voorziet SamenGezond je van interessante blogs, digitale coaching en een persoonlijk Weekdoel met beloningen. Alle informatie en tips, die je krijgt voor een gezonder leven, komen uit wetenschappelijke inzichten en van kennispartners zoals Voedingscentrum en Hartstichting.

Groeiende bewustwording

Als coach van SamenGezond geef ik de - inmiddels ruim 400.000 - deelnemers aan het programma adviezen in de app en per e-mail. Zo hoop ik dat zij met kleine stapjes gezonder worden. Wie precies mijn tips leest, dat weet ik niet. Deelnemers activeren de coaching zelf en ik kan - om privacyredenen - niet achterhalen wie het hebben afgerond. Wel vraag ik uit wat de ervaringen zijn. En af en toe lees ik prachtige reacties. Bijvoorbeeld: ‘Ik drink amper frisdrank meer. En nog mooier, ik ben inmiddels 3 kilo kwijt!’ Of: ‘Ik zie in dat minder zout goed voor mij is. Daardoor eet ik 1 of 2 dagen per week zoutloos.’ En: ‘Ik kijk nu echt bewuster op het etiket van producten in de supermarkt.’

Wat ik me niet had gerealiseerd, was dat ik via de SamenGezond-coaching ook invloed kon hebben op mijn vriend. Met wie ik al 6 jaar een relatie heb en met wie ik nu 4 jaar samenwoon. Ik heb me als vriendin en huisgenoot nooit bemoeid met de honing die hij in zijn thee deed.

Trots op eerste resultaten

Het is een hele verantwoordelijkheid: adviezen geven aan een grote groep mensen. Dagelijks werken we dus toe naar nog betere, mooiere en persoonlijkere coaching. Maar van de eerste resultaten die we boeken met SamenGezond, word ik al heel gelukkig. Ik geloof erin dat we zo heel veel mensen op een laagdrempelige manier kunnen begeleiden naar een gezonder leven. Wat ben ik trots op mijn baan.

PS: Worstel je met de balans tussen je werk- en privéleven in deze gekke tijden van corona? Bekijk dan eens deze tips en trucs.

Naar nieuwsoverzicht