De gezonde keukenkast
Kies van al jouw basics de gezonde variant!
Vaak zijn er in jouw keukenkastje producten die écht niet mogen ontbreken. Ook als je bijvoorbeeld wel eens maaltijdboxen besteld, is het soms nodig om gebruik te maken van je eigen standaard producten. Maar wist je dat echt een verschil voor je gezondheid kunt maken als je van deze basics de gezonde variant in huis haalt? Het kost je misschien aan het begin even wat uitzoekwerk, maar daarna kook je moeiteloos gezonder met alles wat er in jouw keukenkastje staat.
Zout
Eet voor je gezondheid maximaal 6 gram zout per dag. Teveel zout (en dus natrium) eten vergroot de kans op een verhoogde bloeddruk. 6 gram klinkt misschien veel, maar 85% van de Nederlanders krijgt teveel zout binnen. En nee, Keltisch zeezout of Himalayazout mag dan fancy klinken, ze zijn net zo schadelijk voor je gezondheid.
Check de hoeveelheid zout in deze producten in jouw keukenkast:
- Bouillon (poeder of blokjes)
- Ketjap
- Sojasaus
- Specerijenmixen
- Mosterd
- Sambal
Je kan er van schrikken hoeveel zout er soms in deze producten zit. Probeer vervolgens een berekening te maken. Hoeveel zout krijg je binnen per maaltijd als je met deze producten kookt? Als er meer dan 2 gram zout per maaltijd in zit, is er werk aan de winkel!
Tips
- Vervang je zoutvaatje door een natriumarme variant*
- Kies in de supermarkt het product met het minste zout per 100 gram. Check hiervoor het etiket.
- Strooi niet teveel zout in je maaltijden. Proef eerst.
- Gebruik een halve portie van het zoute product.
- Wees creatief in de keuken en experimenteer met kruiden.
- Investeer in specerijenmixen zonder zout. Zo voer je zelf de regie of en hoeveel zout je zelf nog toevoegt.
* Het gebruik van kalium in dieetzout is niet voor iedereen goed: bij nier- en leverziekten en bij mensen die kaliumbesparende medicijnen gebruiken kan dit juist problemen geven. Overleg in dat geval met je diëtist of arts.
Olie en bak-en-braadvet
Je hoeft olie zeker niet te laten staan, omdat het vet is. De meeste soorten olie zijn namelijk gezond voor je. Denk bijvoorbeeld aan olijfolie. Er bestaan heel veel oliën en bak-en-braadvet. Iedere soort olie heeft andere eigenschappen en gezondheidseffecten.
Handig om op voorraad te hebben
- Volkoren gedroogde granen. Deze zitten boordevol vezels. Er zijn heel veel producten verkrijgbaar in volkoren: meel, pasta, wraps, lasagnebladen, rijst (zilvervlies), noedels, couscous, muesli enzovoorts.
- Peulvruchten, zoals linzen en bonen zijn altijd handig om op voorraad te hebben. Je kunt deze producten lang bewaren. Kies bij voorkeur voor de meest pure variant, bijvoorbeeld in gedroogde vorm. Liever uit blik? Check dan het etiket op toevoegingen van zout en suiker en kies de variant die het minste hiervan bevat.
- Diepvriesgroente. Zo heb je altijd relatief verse groente in huis en maak je makkelijk een gezonde maaltijd. Ook als er ineens meer of minder mensen mee-eten kan je makkelijk meer of minder groente toevoegen. Kies ook hier bij voorkeur groente in de meest pure vorm, dus zonder toevoeging van sauzen, suiker of zout.
- Tomatenblokjes of tomatenpuree zijn ook altijd handige, lang houdbare basisproducten om een saus mee te maken.