Allemaal aan de vezels!

Waarom? En waar zitten ze in?

Verwen je lijf met vezels! Want juist dat is het element in je voeding dat beschermt tegen overgewicht en ziekten als kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. En je stoelgang vaart er wel bij. 

Voedingsvezels (ook wel vezels genoemd) is de verzamelnaam voor verschillende koolhydraten die in de dunne darm nauwelijks worden verteerd. Er zijn diverse soorten. Sommige, de niet-fermenteerbare vezels, gaan onveranderd door je darmen heen. Ze nemen vocht op waardoor ze opzwellen en je ontlasting soepel houden. Deze soort vezels zit vooral in volkoren graanproducten, peulvruchten, zaden, noten, de schil van groente en fruit.

Voedsel voor je darmen

Er zijn ook vezels die wel worden afgebroken in je darmen: de fermenteerbare vezels. Ze worden afgebroken door de bacteriën die in je darmen leven. Hierbij komen stoffen vrij die je ontlasting soepel houden en je stoelgang bevorderen. Eigenlijk zijn fermenteerbare vezels dus ‘voedsel’ voor goede bacteriën in je darmen. En hoe meer van die goede bacteriën er in je darmen groeien, hoe beter voor je gezondheid en je weerstand. Fermenteerbare zitten vooral in groenten, peulvruchten, fruit en sommige granen.

Nog even wennen?

Als je lichaam niet gewend is aan voeding met veel vezels, kan dat in het begin leiden tot winderigheid. Gun je darmen de tijd om te wennen, dan wordt die winderigheid vanzelf minder.

Meer dan alleen je stoelgang

Als je voeding veel vezels bevat, verklein je de kans op hartziekten, beroerte, darmkanker, borstkanker en diabetes type 2. Vezels geven je ook een vol gevoel waardoor het gemakkelijker is om van tussendoortjes af te blijven.

Tips voor voldoende vezels

  • Beleg brood met plakjes banaan, aardbei of gebakken appel.
  • Lunch met een soep vol groenten of een salade.

  • Voeg noten toe aan een schaaltje yoghurt, strooi pompoenpitten over een groene salade of pijnboompitten over een pastasalade.

  • Kies voor volkorenbrood, volkoren pasta of zilvervliesrijst. Ook aardappels bevatten veel vezels.

  • Verrijk je boterham met kaas met plakjes tomaat, blaadjes sla, radijs, komkommer of reepjes paprika.

  • Besmeer een volkoren boterham met hummus (kikkererwtenpuree) en beleg met gegrilde groenten.

  • Eet iedere week minstens 2-3 opscheplepels peulvruchten. Ga voor chili con carne met kidneybonen, maak een linzensoepje, strooi kikkererwten over een salade of maak wraps met bruine bonen.
  • Laat minimaal de helft van je bord uit groenten bestaan.
  • Kies voor vezelrijke snacks als noten, gedroogd fruit, rauwkost.
  • Kies ook eens voor muesli, havermout of een zelfgemaakte granola als ontbijt. 

Ben je benieuwd of jij voldoende vezels eet? Doe hier de test.